За програм „Моја прва плата“ пријавило се 5.636 послодаваца

За програм „Моја прва плата“ пријавило се 5.636 послодаваца

Послодавци заинтересовани за државни програм „Моја прва плата“ имају још сутра рок да се пријаве, а министар финансија Синиша Мали и председник ПКС Марко Чадеж обишли су фирму Висарис која се укључила у тај програм и огласила 11 позиција за обуку младих.

Мали је новинарима, после обиласка те фирме која производи рендген апарате, рекао да је Висарис једно од 5.636 предузећа која су се до сада већ пријавила за програм „Моја прва плата“.

Мали каже да су до сада послодавци који су се пријавили за програм огласили укупно 13.500 радних места на 8.500 позиција.

Подсетио је да је програм „Моја прва плата“ усмерен ка младима који су завршили средњу школу и факултет, а немају посао.

Њима ће држава помоћи тако што ће део плате покрити у периоду од девет месеци и то месечно 20.000 динара за оне са завршеном средњом школом и 24.000 динара за оне са завршеним факултетом.

„Остатак плате ће обезбедити послодавац“, рекао је Мали.

Програм „Моја прва плата“ усмерен је на младе који до сада нису имали никакво радно искуство како би га стекли и како би још лакше нашли посао.

Из буџета је за тај програм издвојено две милијарде динара.

„Оволико велики одзив послодаваца и предузећа говори у прилог томе колико смо погодили у центар и колико смо на прави начин сагледали ситуацију у нашој привреди“, рекао је Мали и подсетио на подршку државе привреди за ублажавање негативних последица ковид-19.

Навео је да је у другом кварталу забележена рекордно ниску стопу незапослености 7,3 одсто.

„Али, ни са тим нисмо задовољни. Управо због тога програм ‘Моја прва плата’ је усмерен ка томе да они који до сада нису имали никакво радно искуство то прво искуство и стекну“, рекао је Мали.

Навео је да ће после девет месеци обуке у компанијама, млади наћи запослење уколико се добро покажу.

Биће, каже, министар, и оних који се неће запослити после истека девет месеци, али ће добити немерљиво и непроцењиво радно искуство које ће им омогућити да још лакше нађу посао у некој другој компанији.

Позвао је фирме да се прикључе програму „Моја прва плата“, те навео да сутра истиче рок за пријаве послодаваца, да се потом расписује позив за пријаву младих, као и да се до краја године очекује и потписивање уговора о раду.

Мали је навео да је заинтересованост послодаваца велика, те да очекује и велику заинтересованост младих за програм.

Најавио је да ће програм вероватно бити настављен и следеће и наредних година, и поручио да је приоритет да се обезбеде радна места, радно искуство, додатно и ново знање.

Навео је да је фабрика Висарис једна од неколико у свету која може све да производи од рендген апарата и захвалио јој на донацији три апарата болницама у Србији.

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио је министру Синиши Малом, чија је идеја била програм „Моја прва плата“.

Навео је да су међу до сада оглашеним позицијама за младе, 70 одсто тражња за људима са средњом школом, а 30 одсто са факултетом.

„То су најразличитија места, инжењери, архитекте, зубари, лекари па све до конобара, мехатроничара, оператера на ЦНЦ машини“, каже Чадеж.

Напоменуо је да ће млади проћи прво кроз обуку у самој компанији и имати прилику да се када заврше програм запосле у њима или на тржишту рада да се лакше запосле због стеченог радног искуства.

За Висарис је рекао да је компанија која је показала да може да буде конкурентна не само у Србији, него на најразвијенијим светским тржиштима где и извозе, и захвалио на подршци.

Директор Висариса Марко Петровић рекао је да ће та компанија увек подржавати пројекте као што је пројекат „Моја прва плата“, и да им тај програм помаже да запосле више људи него сто су иначе планирали.

Навео је да ће млади који буду на обуци у тој компанији проћи кроз ригорозан програм обуке и тренинга који могу да добију на свега око 10 места на свету, а да ће им предавачи бити домаћи искусни научници и истраживачи који су једни од пионира у свету у области дигиталне обраде сигнала и дигиталне рендеген технике.

Добиће прилику и да пропутују свет јер, каже Петровић, компанија послује у више од 30 земаља, а највише на тржишту ЕУ, Швајцарске и САД.

Петровић је рекао да ће 11 нових кандидата у оквиру програма „Моја прва плата“ у тој компанији бити машинске и електросктруке, те да ће најбољи добити прилику да раде у развојном одељењу, што значи да ће радити са великим универзитетима из света и Србије на пројектима вештачке интелигенције и 3Д снимања.

Избегли смо најцрњи сценарио, буџет стабилан

Изборили смо се са најтежим последицама ковида 19 и избегли најцрњи сценарио, изјавио је  Синиша Мали и поручио да је буџет стабилан као и маркоекономска ситуација.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI