Топола – На данашњи дан, 24. марта 1999. године, започело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије. У бомбардовању које је трајало 78 дана, процењује се да је погинуло  око 2.500 цивила и око 1.000 припадника војске и полиције. Поводом  обележавања 25. година од почетка НАТО агресије, јутрос су у Тополи поред споменика жртвама рата, положени венци и одата почаст.

Фото: ТопПрес

„Од 2014. године на овом месту се окупљамо и одајемо почаст жртвама рата, војницима и цивилним жртвама. Данас су венце  положили, испред општине Топола заменик председника Скупштине општине Владимир Петровић,  представници Удружења ратних војних инвалида из Тополе, наши саборци из Крагујевца, представници Удружења породица палих бораца. Зоран Шиљић из Жабара настрадао је за време НАТО агресије, то је једина жртва тог рата, било је рањених, који су претрпели повреде од касетних бомби“, рекао је за ТопПрес, Јовица Павловић председник Удружења ратних, војних инвалида и породица палих бораца Србије.

Фото: ТопПрес

Испред локалне самоуправе венац је положио заменик председника Скупштине општине Топола Владимир Радојковић.

„Свакога дана се требамо сећати оних који су дали своје животе за нашу државу и нашу слободу. Јунаци којима данас одајемо почаст могу слободно стати у исту раван и са онима који су нашу земљу бранили у Првом и Другом Светском рату. И пре 25 година нашој земљи је била угрожена слобода они су је одбранили, да није било таквог отпора не би имали ову слободу и државу коју имамо“, рекао је Владимир Петровић.

Владимир Петровић, заменик председника СО Топола, Фото: ТопПрес

Непосредно поред споменика налази се и авион „орао“ који је на овом месту постављен у част настрадалог пилота Зорана Томића, по коме и цела улица носи име. Пилот Зоран трагично је настрадао 1991. године на подручју Републике Хрватске.

Фото: ТопПрес
Илегална агресија на СРЈ завршена је 10. јуна усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Након тога уследило је повлачење наше војске и полиције из Покрајине и улазак међународних војних снага.
ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес