Фото: Илустрација, профимедиаФото: Илустрација, профимедиа

Више од 30 хиљада грађана код нас самостално уплаћује стаж Фонду ПИО. За њих и оне који планирају да с тим тек почну, добра вест је да се основице за обрачун неће мењати на свака три месеца.

Тринаест основица прописаних у јануару важиће до краја године, а најнижи износ за месечну уплату стажа је непуних шест хиљада динара, преноси РТС.

Машински техничар који је после три деценије рада у „Минелу“ остао без посла, већ четири године сам уплаћује стаж. Иако то чини по најнижој основици, сматра да му то неће умањити пензију – јер му ни плата није била много већа.

– Лакше ми је ово сад што је изашло да целе године исто уплаћујем, зато сам ово морао, стално се мењало и дошло је до неког неспоразума, отишла уплата негде на друго место па сам сад дошао да исправим то – рекао је Мирко Милићевић, бивши радник „Минела“ за РТС.

Најнижа основица је 35 одсто просечне плате. Допринос од 26 процената обрачунава се на сваку од 13 основица, а највиша је пет просечних плата. Износ за месечну уплату доприноса креће се од минималног, па до више од 85 хиљада динара.

– Могу да уплаћују лица која имају више од 15 година и млађа су од 65 година живота, при чему је неопходно да нису запослена и да по неком другом основу нису осигурана – каже Владимир Стакновић из Сектора за остваривање права при Фонду ПИО.

Није редак случај да родитељи уплаћују стаж деци или рођацима који су привремено у иностранству.И без иједног дана проведеног на радном месту, пензију из државног фонда може да стекне свако ко је 15 година уплаћивао стаж. Ако је то по најнижој основици, следи му минимална пензија. Што је период уплата дужи, по најнижој или некој од виших основица и пензија је сразмерно већа.

Могућност самосталне уплате доприноса постоји од 2003. године, али после великог таласа социјалних програма, последњих година опада број оних који то чине.

– До сада је било укупно 270 хиљада лица која су уплаћивала по том основу доприносе. Тренутно их има по том основу активних око 34 хиљаде – истиче Станковић.

Они који посежу за самосталном уплатом доприноса, углавном то чине у краћем периоду до запослења или одласка у пензију. Више од половине њих уплаћује по најнижој основици.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс