56. Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва 11. 12. и 13. октобра

56. Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва 11. 12. и 13. октобра

Топола – Од далеке 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленчка берба, Шумадинци ову манифестацију зову Вашар у Тополи.

Одржавање вашара у Тополи датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација „Опленац“ из Тополе.

Опленачкој берби претходи Међународно оцењивање вина и ракије које ће се одржати у среду 9. октобра од 10-15 часова у Карађорђевој касарни.

Свечано отварање 56. Опленачке бербе заказано је за петак 11. октобар у 14 часова, пуцњем из Карађорђевог топа. У 16 часова отвориће се Винска улица која ће и ове годне бити испуњена бројним излагачима домаће радиности, вина, грожђа. Завршница првог дана Опленачке бербе резервисана је за концерт двојице младих фолк певача из Тополе Аце Живановића и Немање Топлице.

Други дан Опленачке бербе 12. октобар отпочеће изложбом паса свих раса у организацији Кинолошког друштва „Карађорђе“ из Тополе. Изложба ће се одржати у селу Жабаре од 10 часова. У 12 часова предвиђено је отварање изложбе грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа испред Средње школе „Краљ Петар И“. Улицама Тополе у 14:30 продефиловаће учесници Сабора изворног народног стваралаштва а након тога у 15 и отварање Сабора изворног народног стваралаштва. У 19 часова Ацо Пејовић је одржати концерт у башти хотела Опленац.

Трећег дана у недељу у 12 часова наступиће КУД „Опленац“ са гостима, на винском тргу, у 16 часова одржаће се девети сусрети младих певачких група предвођених селектором др. Јеленом Јовановић. Завршница 56. Опленачке бербе резервисана је за љубитеље народне музике – концерт Мише Мијатовића са вокалним извођачима.

ТопПрес

Програм 56. Опленачке бербе

 

KOMENTARI