foto-ilustracija-profimedia

Регионални центар за оболеле од деменције и Алцхајмерове болести у Равном Гају, први те врсте не само у Србији, већ и у региону, почеће са радом до 1. маја, а функсионисаће под окриљем Завода за смештај одраслих „Мале Пчелице“. Центар је смештен у згради некадашњег диспанзера, чију је реконструкцију и адаптацију финансирала Канцеларија за управлјање јавним улагањима Владе Републике Србије са 27,5 милиона динара.

„У почетку ћемо имати 40 лежајева, а капацитет ћемо у одређеном временском периоду повећати на 100 до 120. Ја ћу бити директор, а Центар ће имати и управника, те око 40 новозапослених, што је такође значајно“, рекао је својевремено у интервјуу за ИнфоКГ Др Владица Станојевић, директор Завода за смештај одраслих лица „Мале пчелице“.

У првој фази о пацијентима ће бринути доктори из установе „Мале пчелице“. Даље развијање центра омогућиће и отварање нових радних места. Интересовање за смештај корисника у Центар за деменцију почело је већ са најавом његовог отварања прошле године, и то не само из Србије и региона, већ и из земаља широм Европе. Тренутно законски не постоји могућност да се омогући лечење људима из иностранства, али када се повећају капацитети, размишљаће се и о томе.

ToпПрес/ Извор: ИнфоКГ, Јована Младеновић