Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Отворена прва Српска банка ракије

26

Ракија се сматра српским златом, а злато је најсигурније чувати у банци, зато је јуче у Београду отворена прва Српска банка ракије, где ће заинтересовани грађани и фирме моћи да изаберу врсту ракије и ставе је на одлежавање у храстову бурад са својим именом.

“Српска банка ракије” је отворена у оквиру Београдске дестилерије на Дорћолу, а представља нови туристички производ Београда, зато је једно од првих буради у банци ракије намењено Туристичкој организацији Београда (ТОБ) и у њему се чува дуњевача под називом “Београдска ракија”.

Председник ТОБ-а Миодраг Поповић рекао да ракија за Србију представља велики потенцијал туристичког бренда, нарочито зато што, додаје, Београд у свету носи титулу града у којем је најбољи провод.

“Београдска дестилерија је то препознала и кренула да промовише српску ракију годинама уназад. Прва српска банка ракије је такође део те промоције, али и промоција наше традиције и културе, баш онолико колико је шкотски виски традиција Шкотске или читавог англосаксонског света”, рекао је Поповић.

Међутим, указао је, предност ракије у односу на виски је што се прави од воћа.

“Свака наша добра ракија је боља од најбољег и најскупљег вискија. Све друго је ствар маркетинга и промоције”, истакао је Поповић.

Додао је да ће Српска банка ракије бити део туристичке промоције града, наводећи да је идеја настала тако што се обично каже да је ракија “српско злато”, а како се злато углавном чува у банци, тако је и ракија заслужила своју банку.

Власник Београдске дестилерије Бранко Нешић каже да је то место где сви љубитељи ракије на једном месту могу да произведу ракију – изаберу врсту ракије, ставе је у буре, печатирају буре и пусте ракију да одлежи између шест и 36 месеци.

“Ракија која одлежи у бурадима добија на квалитету и вредности, а у зависности од времена старења и врсте ракије, вредност ракије се увећава и до 60 одсто. Врсте ракије које се могу ставити на одржавање су од јабуке, шљиве, дуње и кајсије. Цена бурета за чување ракије зависи од врсте ракије и запремине бурета”, објаснио је Нешић.

Истиче да осим Српске банке ракије, у Београдској дестилерији организују се и ракијске туре, које укључују пробе различитих ракија и причање занимљивих прича о српском националном пићу, начину његове производње и врстама.

Печатирану бурад могу отворити само клијенти ракијске банке, каже Нешић, и додаје да након истека времена одлежавања, ракија се пуни у боце са персоналном етикетом клијента.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup