Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Драгачевски љубичасти кромпир: Уместо пиреа као да једете пудинг (ВИДЕО)
Вести

Драгачевски љубичасти кромпир: Уместо пиреа као да једете пудинг (ВИДЕО)

15

Лучани – Када је Доситеј Обрадовић 1806. године у Београд донео две тешке вреће кромпира како би се гладан народ прехранио, нико није очекивао да ће у годинама које следе ово поврће постати једно од најзаступљенијих у Србији.

Достојни Доситејеви наследници који су препознали значај кромпира свакако су Драгачевци, а њихов крај познат је и по највећем броју кромпираша.

Драгачевски кромпир један од најпознатијих, фото: РИНА

Ратко Вукићевић већ 40 година бави се узгојем овог поврћа и док се неки жале како од кромпира добију само брух, овај вредни домаћин каже да у овом послу може и добро да се заради.

“Изузетно квалитетне плодове добили смо захваљујући сталним улагањем и стицањем нових знања. Пратили смо рад светских компанија које су далеко испред нас, усвојили смо неке од њихових принципа и данас смо ту где јесмо”, каже Ратко.

Ратко Вукићевић, кромпираш је 40 година, фото: РИНА

На плантажама Вукићевића рађа црвени, бели, плави, али и љубичасти кромпир, који је у Србију стигао са Анда.

“Можемо рећи да је то полудивља врста. У питању је сорта “блу стар” која нема перфектан облик, ни перфектно лице, али зато има перфектан укус и нарочито занимљиву боју меса. Јер, кад га пресечете он је љубичасте боје и кад се направи пире, имате осећај као да једете пудинг”, изјавио је за РИНУ, Коста Вукићевић, Ратков син.

Ратко и Коста Вукићевић, фото: РИНА

У породични бизнис укључени су сви, па су Ратку лева и десна рука управо његова два сина који иако су се школовали у Америци одлучили су да се врате у Драгачево, а са њихових имања кромпир се продаје у целој Србији, али и извози у европске земље.

“Желели смо овде да радимо и стварамо. И брат и ја смо завршили факултете везане за пољопривреду, а у Америци смо завршили њихове курсеве који су специјализовани за кромпир, то знање које смо стекли желели смо да применимо у нашој земљи, а не у иностранству”, рекао је Милош Вукићевић.

Милош Вукићевић, фото: РИНА
Сорта мемфис, фото: РИНА
Палета кромпира различитих боја, фото: РИНА

ТопПрес/ РИНА

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup