Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Трешња родила па преродила: Код Ђорђевићи берба у пуном јеку а већи део овогодишњег рода завршиће на нашем тржишту
Вести

Трешња родила па преродила: Код Ђорђевићи берба у пуном јеку а већи део овогодишњег рода завршиће на нашем тржишту

35

Топола – Берба трешања ових дана је у пуном јеку. Смена сунца и облака не иде на руку берачима али то није једина мука која их је задесила. Наиме, на плантажи код Слађана Ђорђевића из Трнаве, трешња је родила више него што је очекивао, самим тим су плодови изгубили на крупноћи и на квалитету.

Фото: ТопПрес

“Трешња није захтевна воћна врста, гајимо је на површини од 20 ари и нисмо хтели већу површину јер нема неке високе цене а ни квалитета. Ту је неколико сорти највише Санбрест и Бинг. Ове године највећи део рода ће завршити на нашем тржишту јер је преродила, плодови су ситнији и због те густине и пренатрпаности мало су и лошијег квалитета. Имаће део и за извоз, али ипак је то незнатна количина у односу на претходне године. За сада је цена од 100 до 150 динара, прошле године је била виша цена али није лоше ни ово, све у свему задовољни смо”, каже за ТопПрес Слађан Ђорђевић, воћар из Трнаве.

Слађан Ђорђевић, фото: ТопПрес

Како је овог пролећа било доста падавина, на појединим локалитетима и града, очекивано је да трешња изгуби на квалитету. Међутим, код Ђорђевићи на плодовима нема механичких оштећења, једина мана су нешто ситнији плодови.

Фото: ТопПрес

“Срећом није испуцала од кише, иако често имамо падавине које нас прилично ометају у берби. Морамо задовољити критеријуме купаца, за извоз пречник плода мора бити око 24 док за наше тржиште може и око 21, 20. Најважније је да буду са петељком, тако беремо ми а увек наглашавамо и нашим радницима”, објашњава Гордана Ђорђевић.

Гордана Ђорђевић, фото: ТопПрес

Иако временске прилике до сада нису ишле на руку узгајивачима трешања први плодови су итекако слатки.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup