Чачак – Дејан Вучковић из чачанског села Заблаће деценијама се бави производњом кромпира а ову повртарску културу производи на више од десет хектара на плодним ораницама крај западне Мораве. Да у овој повртарској производњи има рачунице доказ је што се његове површине под кромпиром из године у годину увећавају.

„Ширимо површину јер се бавим само пољопривредом, хране у Србији ће бити увек јер ми смо богата земља“, каже Дејан.

Дејан Вучковић, фото: ТопПрес

Овај домаћин тврди да цене репроматеријала утичу и на цену кромпира а пољопривредници се прилагођавају тржишту.

„Обзиром да је све поскупело мора да поскупи и кромпир навикли смо да радимо па нам ништа и није тешко. После кромпира на овом пољу садимо купус, а морам да нагласим да је ово богата и плодна  земља, неће бити ни несташице, ни глади, не треба се бојати, причали су биће несташице струје и свега, међутим, све смо имали и били су пуни рафови. Поскупљење репроматеријала је свакако утицало на сетву, али ни кромпир није више 20, 30 динара, него 50, што ће рећи да је нормално да буде изнад 50, све испод те цене било би катастрофа”, истакао је Дејан.

ТопПрес

фото: ТопПрес
фото: ТопПрес