Кнић – Брдо изнад чувеног Борачког крша надомак Кнића, до прошле године имало је само шест становника, међутим у последње време десило се чудо. Са јединственог места у Шумадији, одакле величанствен поглед пуца на пет општина у кругу од 20 киломера, без иједне препреке населило је 25 породица. Они су зарасле ливаде претворили у право градилиште и то све захваљујући једном мештанину. Дејан Милошевић није желео да његова кућа буде једина, па је својих два ипо хектара земље поклонио онима који су изразили жељу да се доселе управо овде, у срце Шумадије.

– Дошао сам на идеју да парцелу коју сам купио пре више од две године и на којој је била само једна урушена кућа, поделима на 25 плацева и затим их појединачно поклоним. Кућу коју сам ту затекао сам некако успео да стабилизујем да се не сруши, са две бетонске бандере, а затим сам кренуо да сређујем у круг цело имање – казао је за РИНУ, Дејан Милошевић.

Дејан Милошевић, фото: РИНА

Оглас да поклања плацеве поставио је на друштвену мрежу фесјбук и за овај његов подвиг надалеко се чуло. Ово брдо уз Дејана сада ће насељавати Срби из Аустралије, Француске, Немачке, Енглеске и Италије, али и свих крајева наше земље.

– Многим људима то звучи невероватно али имао сам један услов. Парцелу коју поклоним, одмах идемо у катастар и уписујемо један кроз један на новог власника. Све парцеле су од тренутка када сам ја то одлучио да испоклањам, све је отишло за 15 дана. Оне су од три до 15 ари, и оно што је јако битно јесте да је 40 ари са ове површине у путевима. Сваки објекат има прилаз са две стране који су катастарски укњижени“, каже Дејан.

Фото: РИНА

Он додаје да је једина поента да људи дођу, оживе ово место према коме је природа била и више него благонаклона. Специфична ружа ветрова чини ово подручје правом ваздушном бањом, а на сваким педесетак метара може се наћи извор здраве пијаће воде. У тешким временима у којима ће можда здрава храна и вода бити луксуз, брдо изнад села Борач може бити идеално место за живот, а до скоро је зарастало у коров.

Људи који су добили плацеве на поклон нису разочарали Дејана, заиста воле природу и заједничким снагама граде инфраструктуру која им је потребна.

Фото: РИНА

-Желим да на овом имању заокружим причу, када причамо о старинама. Овде се користе само природни материјали, кров се покрива давно заборављеним ћерамидом, наравно доста тога је прављено од дрвета да људи када дођу, а нарочито деца, да се упознају како се некада и где живело. Мој крајњи циљ јесте да населимо ово место и да се сагради једно право еко насеље, закључио је Дејан.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА