Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Новаковић: Дошло је време да пољопривреда цвета, млади треба да остану на селу јер ће бити боље (ФОТО, ВИДЕО)
Вести

Новаковић: Дошло је време да пољопривреда цвета, млади треба да остану на селу јер ће бити боље (ФОТО, ВИДЕО)

18

Топола – Ненад Новаковић  из Горње Трнаве бави се пољопривредом дуги низ година и како каже, бавиће се и даље јер је себе пронашао у том послу. Он се не жали чак са пуно оптимизма прича о својој производњи и додаје да млади треба да остану на селу.

“Бавим се пољопривредом и бавићу се, не жалим се. Ја видим будућност у пољопривреди и мислим да има наде, дошло је време да пољопривреда цвета, млади треба да остану на селу јер долази боље време”, јасан је Ненад.

Фото: ТопПрес

На његовом имању узгаја се више култура углавном повртарских док је супруга задужена за цвећарску производњу. Поред парадајза, лука и кромпира Ненад гаји и бундеву која је и доминантна култура на њиховим ораницама.

“Почео сам сасвим случајно пре десетак година, од друга сам видео како то ради и ја почнем. Узмем семе, имао сам око 20 ари и кренем озбиљније на хектар до хектар и по. Ова година је била одлична јер је било кише кад год је требало, никада није запело за кишу, род је добар, тренутно је цена  50 динара килограм  а 150 кришка док је  рендана бундева 250 динара”, каже Новаковић.

Он истиче да се рендана бундева боље исплати па тако овај домаћин на београдској пијаци дневно прода и до 40 килограма овог поврћа а прошле године је своју продају за овај празник удвостручио.

Фото: ТопПрес

Да је испоштовао све што је ова биљка захтевала доказ су изузетно крупни плодови који могу достићи и преко 50 килограма.

“Кад буде максимална вегетација буде метар увис листова и ту дете да уђе не може, прекрије лист све  и само се види зеленило. Бундеви је  обавезан  плодоред и обавезно стајско ђубриво. Ове године смо разорали луцериште па је порасла ненормално а и семе је било добро. Иначе, увек сам остављам семе од својих   бундева, осушим природно и чувам на сувом месту. Бундеву не треба да ухвати трава у фази развоја”, истиче овај домаћин.

Према његовим речима сремске бундеву су добре за чорбе и за пите оне су сочније а за печење су добре суве које имају ребра по кори.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup