Метеоролог Слободан Совиљ изјавио је данас да, на основу прогностичког материјала за наредних петнаестак дана, постоји велика вероватноћа да овај август буде најтоплији од почетка мерења у Србији.

„Да подсетимо да су јун и јул већ били најтоплији, тако да је велика вероватноћа и да ће целокупно лето надмашити оно лето из 2012. и да ће забележити нове рекорде кад су у питању средње, дневне и максималне температуре“, рекао је за Танјуг Совиљ.

Он је додао да коначне податке можемо да имамо тек када се буде завршио овај месец и да обично климатолози ураде ту статистику до 4. или 5. септембра.

„Оно што ја сада већ могу да вам кажем, јесте да је, по досадашњем делу месеца, овај август најтоплији у историји наших мерења. До сада је најтоплије било у августу 2012. године и цело је лето те 2012. било најтоплије. Средње максималне температуре у првој половини августа на подручју Србије износе од 32,5 степени на подручју Пожаревца до чак 35,8 колико је било у Ћуприји. На подручју Београда до сада средња максимална температура је 33,8 степени. То је за 4 степена више у односу на нормалу или просечне вредности за овај период године“, навео је Совиљ.

Објаснио је да то значи да је нама у сваком тренутку и сваког дана било за 4 степена топлије у односу на неке уобичајене или нормалне вредности за претходних 30 година.

На питање да ли ће тзв. „Бечка врата“ донети освежење у Србији, Совиљ је објаснио да се тај термин најчешће односи на појачану циклонску активност која нам долази са запада и која често доноси значајније освежење и температуре.

Совиљ оцењује да тренутно није извесно да ће доћи до било каквог јачег освежења или захлађења које би дуже потрајало.

„За сада, према прогностичком материјалу, заиста постоји могућност неког малог и лаганог освежења почетком септембра месеца, али с обзиром да ћемо ми до краја августа имати веома често температуре преко 35 степени и фактички од 35 до 38 степени, то освежење почетком септембра би условило пад температуре на око 30 степени“, рекао је Совиљ.

Додао је да је ово лето топлије од лета у другој половини 20. века, када смо имали чешће свежија и мало пријатнија лета, па је само у јулу температура била за шест степени виша него у летима седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Совиљ каже да се тренутни топлотни талас наставља до краја седмице, након чега ће уследити мањи пад температура.

„То значи да имамо још данас и сутра максималне температуре од 37 до 41 степен у Србији, а у недељу и даље ће бити веома топло, али ипак 2 до 3 степена нижа температура, од 33 до 38 степени. Све ово и даље значи да ће на снази бити највиши, односно црвени метео-аларм, односно црвено упозорење“, навео је Совиљ.

Према његовим речима, ваздушна маса над Србијом није потпуно стабилна, што значи да ћемо имати локалну или спорадичну појаву краткотрајних пљускова, који ће данас и сутра бити ретка појава у брдско-планинском подручју југозападне, јужне и источне Србије, док ће другог дана викенда бити мало чешћи.

„Промена времена нам следи у понедељак, тада талас влажног ваздуха пристиже са запада Балкана и можемо очекивати, нарочито у западној, централној и јужној Србији, честе пљускове, грмљавину, понегде и с количином падавина већом од 20 до 30 литара по квадратном метру за кратко време, што ће бар краткотрајно ублажити ове негативне ефекте дуготрајне суше и бројних шумских пожара који су се активирали у претходном периоду“, наводи Совиљ.

Додаје да температура неће значајно пасти наредне недеље, али ће ипак бити мало нижа и кретаће се почетком недеље од 29 или 30 степени у западној, југозападној Србији, где ће бити више кише, до 35 или 36 степени у источном делу земље, где ће бити најмање падавина.

„И ово освежење, иако је слабије изражено, ће се краткотрајно задржати, па се већ од четвртка наредне седмице поново успоставља та сува и стабилна ваздушна маса и високе температуре. У четвртак и петак наредне недеље од 32 до 37 степени, а наредног викенда од 35 до 38 степени и локално поново до 40. Тако високе температуре од преко 35 степени задржаће се потом до краја августа месеца, што значи да ћемо ми даље имати на снази и наранџасти и црвени метео-аларм упозорења, односно наставак суше“, рекао је Совиљ.

Указао је да је то и даље топло време, као и да се и даље очекује наставак летњих и тропских дана и почетком септембра месеца, а да садашњи месечни материјал указује да би већи део месеца био и даље под дефицитом падавина, што значи да би доминирало суво и натпросечно топло време и у септембру.

„Никакво трајно нити велико освежење се за сада, према прогностичком материјалу, не види у наредном периоду“, навео је Совиљ.

ТопПрес/  Извор: Танјуг