Након михољског лета у октобру, очекује нас блага зима, а прве јутарње мразеве можемо очекивати тек у трећој декади јануара, каже се у дугорочној прогнози до марта идуће године коју је објавио Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Према прогнози РХМЗ, у већем делу Србије очекује се топлији и просечно влажан, а у Источној и Јужној Србији топлији и сувљи октобар. Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за степен до два у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 10,5ºC, што је за степен или два више него што је вишегодишњи просек. У Београду и широј околини очекује се да ће средња максимална температура ваздуха током октобра бити око 19ºC.

У већем делу Србије месечна сума падавина током октобра биће од 5 мм до 10 мм нижа у односу на вишегодишњи просек, каже се у прогнози РХМЗ.

И у новембру време ће бити топлије од уобичајеног са просечним падавинама.

Средња минимална температура ваздуха у новембру биће изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 5,1ºC. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим око 0,5ºC у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 11,4ºC.

У целој Србији месечна сума падавина током новембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

Децембар ће такође бити блажи и просечно влажан, наводи РХМЗ.

Средња минимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 1,3ºC. Средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 7,2ºC. Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм вишим у односу на вишегодишњи просек.

Слична прогноза је и за први месец идуће године када ће време бити блаже од уобичајеног. Ипак, у трећој декади јануара могући су умерени до јаки јутарњи мразеви.

Средња минимална температура ваздуха у јануару задржаваће се у границама вишегодишњег просека. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, око 5,9ºC.

У целој Србији месечна сума падавина током јануара задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима до 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

Иако се очекује блажи фебруар од убичајеног, у првој половини месеца могући су умерени јутарњи мразеви.

Средња минимална температура ваздуха у фебруару биће један до два степена изнад вишегодишњег просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, око 9,5ºC. Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека.

У већем делу Србије март ће бити блажи и сувљи. Средња минимална температура ваздуха у марту биће изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5,4ºC, а средње максималне температуре ваздуха око 14ºC. У већем делу Србије месечна сума падавина током марта биће испод вишегодишњег просека, најављује РХМЗ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA