Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Ево како да спречите клијање кромпира

Foto, Thinkstock
23

Кромпир који није третиран неким препаратима и који је ускладиштен на температури већој од 4-6 степени Ц врло брзо почне да клија. Због тога он губи чврстину. Проблем је и то што проклијала кртола (али и она изложена светлу) садржи већу или мању количину отровног соланина и других горких материја.

Кртоле које имају кратке клице (до 1 центиметар) након љуштења и опсецања проклијалих места могу се безбедно јести. Кромпире са дугим и светлим клицама није добро конзумирати. Осим услова складиштења, склоност кромпира клијању зависи и од сорте: за дуже чување прикладне су само средње и касне сорте. Да би вам кртоле трајале што дуже, вадите их из земље тек кад буду сасвим зреле.

Такође, најбоље је да га чувате на тамном, сувом и хладнијем месту (али пазите да не буде ни превише хладно, да кромпир не смрзне). Никада га не перите пре одлагања, већ можете само уклонити рукама земљу и прљавштину.

Кромпир би требало да држите даље од извора сунца. Чак и када вам кромпир омекша, можете га употребити. Убаците га у хладну воду на два сата да очврсне и имаће бољи укус. Ако је кромпир који кувате стар, потребно је у воду у којој се кува додати мало шећера. Зелене делове са кромпира увек одстраните.

ТопПрес/ Извор: Агромедиа

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup