Настављају се реформе пореске управе и од следеће године би требало да престане обавеза подношења пореске пријаве у неким случајевима, као што су привремени прекид или престанак обављања делатности или промена седишта предузетника, изјавио је данас Драган Агатуновић из Пореске управе.

Он је на скупу посвећеном фискалним и финансијским аспектима пословања предузетника рекао да се од ове и осталих законских промена које се се сада припремају а које би требало да почну да се примењују од 1. јануара 2023. године очекује да олакшају пословање привредницима и смање им трошкове.

Према његовим речима на олакшицама за пореске обвезнике радило се и до сада, између осталог увођењем предвидивости пореске обавезе, што практично значи да обвезници на почетку године знају износ обавезе која их очекује у тој години.

„Масовно доношење ресења се ради средином јануара за текући годину и тако обвезници знају износ задужења по основу пореза и доприноса за сваки месец у тој години. Решења се доносе у електронској форми и постављамо их на портал пореске управе одакле обвезник може да их преузме у сваком тренутку“, истакао је он.

Подсетио је да је на порталу пореске управе уведен и калкулатор пореза и доприноса.

Менаџерка за регулаторну реформу НАЛЕД-а Ирена Ђорђевић је навела да према подацима Агенције за привредне регистре у Србији тренутно послују 135.533 привредна друштва и 305.317 предузетника.

У првих шест месеци ове године регистровано је оснивање 25.816 привредних субјеката што је за 4.520 више него у истом периоду прошле године.

Број регистрованих привредних друштава основаних у првих шест месеци је већи за 12,5 одсто а број основаних предузетника је повећан за 23,9 одсто, односно са 16.347 у 2021. на 20.247 у овој години.

ТопПрес/ Извор: Танјуг