АИК Банка добила је данас сагласност Народне банке Србије и надлежних регулаторних тела, чиме је испунила све услове за стицање Сбербанке Србија.

Како је саопштено из АИК Банке та ће банка после стицања повећати своје тржишно учешће у Србији на девет одсто и са вредношћу своје нове билансне активе постати једна од најзначајнијих банака у нашој земљи.

Што је још важније овим ће се додатно обезбедити сигурност депозита свих клијената, наведено је у саопштењу.

„Успешним завршетком процеса који је инициран прошле године, АИК Банка ће увећати своју клијентску базу за више од 180.000 физичких и правних лица, док ће укупна актива банкарске групације порасти за 1,7 милијарди евра“, наводи се у саопштењу.

Председница Извршног одбора АИК Банке Јелена Галић рекла је да је јачањем тржишне позиције та банка корак ближе остварењу стратешког циља да се позиционира као једна од водећих банкарских група у региону.

„Величина наше активе повећаће се на готово четири милијарде, са тржишним уделом од девет одсто, чиме ће АИК Банка, као окосница наше банкарске групе, заузети шесто место на банкарском тржишту Србије“, рекла је она.

Председник Извршног одбора Сбербанк Србија Владимир Бошковић изразио је задовољство успешно завршеном купопродајом, истакавши посебно јасну стратегију и визију АИК Банке у погледу даљег развоја.

„За нама је година у којој смо остварили најбољи пословни резултат, уз значајан раст вредности кредитног портфолија, али исто тако и уз раст депозита од чак 30 одсто. У наредном периоду нас очекује интеграција, а уверен сам да ћемо и тај процес веома брзо и успешно комплетирати“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг