foto-Wikipedia-Vizufoto-Wikipedia-Vizu

Иако је у „пензију“ отишла пре скоро 17 година, немачка марка је и даље у оптицају. Неко их чува као злато, неко као колекционарске примерке, а неко није ни свестан да их има негде „затурене“ у некој кутији, или између два листа старе књиге.

Широм света и даље се чува 169 милиона новчаница и 24 милијарде кованица бивше немачке валуте у вредности од 12,9 милијарди марака, или око 6,6 милијарди евра. Иако се већина овог новца налази у немачким домовима, процењује се да се велики износи могу наћи и у земљама бивше Југославије у којима је марка једно време била друго службено средство плаћања.

Ако сте међу листовима старе књиге или у дединој сламарици пронашли ове новчанице, немојте да их бацате. Када је увођен евро Немачка централна банка је обећала да ће новчанице и кованице немачке банке важити заувек и да се могу заменити за евро по утврђеном курсу од 1,95583 марака за један евро.

Та „вечност“ немачке марке важи и у Србији, што се види и на курсној листи Нароне банке Србије, где се ова давно укинута валута, и даље котира и то по цени од 60,3445 динара за једну марку.

Занимљиво је да се у Србији марке и даље фалсификују. Почетком прошле гподине, међу лажним новчаницама долара, евра и франака, пронађене су и три кривотворене новчанице немачке марке.

ТопПрес/ Извор: Горица Авалић, Телеграф.рс