Горњи Милановац – Дворски пријеми широм Европе у другој половини 19. века нису могли проћи без српско-руског пара, Милана и Наталије Обреновић који је у то време важио за један од најлепших.

Међутим, брачну идилу нарушило је краљево неверство, а гласине о Милановим прељубама стизале су са свих страна. Прва јавности позната краљева љубавница била је Лепосава Новаковић, а убрзо после заменила ју је дворска дама Артемиза Христић, која је била удата за генералног секретара Милана Обреновића.

“Артемиза је била царигардска Гркиња, која се развела, живела је у центру Београда и краљ је свакодневно код ње долазио довозећи се затвореним дворским фијакером. Цела држава била је на краљичиној страни, међутим то краља као да није пуно занимало”, каже за РИНУ, Александар Марушић, директор Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

Краљ је био опчињен својом љубаницом и није штедео како би јој причинио задовољство. Вредни поклони на њену адресу стизали су свакодневно, а један од најскупоценијих јесте сервис за ручавње који се и данас чува у таковском музеју.

“Као успомену на ту велику љубав, као вечна успомена остао је овај сервис који је у то доба био један од најлуксузнијих. Израђен је од квалитетног чешког порцулана за 12 особа, изузетно је вредан. Овај краљев поклон је имао толику вредност, као кад би вам сад неко поклонио кућу”, прича Марушић.

Милан се развео од краљице Наталије, а након што је цела тадашња Европа брујала о њиховој вези, Артемиза се вратила у Цариград, али била је у другом стању, стога је краљ Милан отпутовао чак и на хаџилук, да би присуствовао порођају. Родила је сина Ђорђа који је последње рођено дете у династији Обреновић.

Након абдицирања Милан се са Артемизом преселио у Париз, али како наводе поједини историчари, љубав је ишчезла. У списима пише да “њен пуначак изглед орјенталке и паланчанке” више није привлачио краља и све се чешће клонио ње”. А све се завршило тако што је због њеног прогањања чак тражио и заштиту париске полиције и код француске власти тражио је да је из Париза протерају.

ТопПрес/ РИНА