Њега зна читав регион и то само по једној реченици која је постала вечна: Милан од Јасена и „коме д’ узме прасе“ добили свој мурал (ВИДЕО)

Њега зна читав регион и то само по једној реченици која је постала вечна: Милан од Јасена и „коме д’ узме прасе“ добили свој мурал (ВИДЕО)

Београд / Чачак – Након што је зграда Београдског издавачко-графичког завода продата, поставило се питање где ће од сада стварати велика група слободних уметника, музичара, сликара и глумаца алтренативних сцена, који су морали да се иселе из чувене зграде БИГЗ-а. И док се појављују нека алтернативна решења, а уметници чекају своју „нову кућу“ на зидовима ове грађевине освануо је необичан мурал, са јаком поруком.

Уметник Вук Ђурић из Чачка нацртао је Милана од Јасена ког је читав регион упамтио из једног телевизијског прилога по одговору на питање о тв претплати, када је рекао оно чувено „коме д’ узме прасе“. Због своје аутентичности, искрености и непосредности тај видео забележио је велику популарност касније и на друштвеним мрежама. Управо то питање поставио је и Вук, осликавајући на најбољи могући начин не само зид, већ и дух српског народа.

„Мурал је настао као знак револта, јер је зграда продата, а они који су ту деценијама радили и стварали морали да се иселе, без адекватног алтернативног решења. Милан са својим чувеним „коме д’ узме прасе“ је симбол кад браните нешто што вам је важно, па је зато одличан лик који је у само једној реченици заправо приказао и читаву нашу ситуацију“, изјавио је за РИНУ Вук Ђурић.

Зграда БИГЗ-а у Београду је једно од најпознатијих архитектонских остварења у бившој Југославији. Изграђена је као зграда Државне штампарије између 1934. и 1941. године, по пројекту архитекте Драгише Брашована у облику ћириличног слова П, налик на штампарску машину. Тада четврта штампарија по величини у Европи, највећи је објекат на територији бивше Југославије и један од највећих на Балкану, с висином од 64 метра и 3,5 хектара корисне површине.

Почетком прошле године зграду БИГЗ-а купила је компанија „Марера пропертис“, а тадашњи градоначелник Београда истакао је да је она купљена од приватног лица, а не од државе, тако да нису познати финансијски детаљи. Инвеститор који је купио ову зграду, власник је још неколико здања по Београду, пре свега „Београђанке“ и зграде „Беко“-а.

ТопПрес/ РИНА

 

KOMENTARI