Актуелне мере остају на снази до даљег, саопштио је данас епидемиолог Предраг Кон након седнице Кризног штаба и додао да у Србији није регистрован нови сој вируса, а да због опасности од ширења, и мере на границама остају непромењене.

Кон је новинарима пренео да се на седници расправљало о епидемиолошкој ситуацији и мерама, а главна тема је сада и вакцинација, која ће бити у фокусу будућих састанака.

Епидемиолошка ситуација, истиче Кон, још увек се третира као неповољна и несигурна.

„Састајаћемо се убудуће првенствено због вакцинације и праћења евентуалних проблема у тој области, како бисмо помогли ако буде потребно“, истакао је он и нагласио да је за целу Србију најважније да се што пре спроведе масовна имунизација.

Указао је да се оцецкују додатне количине вакцина Спутњик Ве и Фајзер-Бионтек, као и да постоје очекивања у вези са вакцином „АстраЗенека“.

На питање у вези са новим сојем корона вируса, Кон је истакао да он није утврђен у Србији, али и навео да је, будући да је тај сој присутан у Европи, врло могуће да се појави и код нас, те да не би требало очекивати да ће другације да се понаша, него у Европи.

„На то морамо бити спремни, а одговор на то је чување граница, мере остају. Пратимо ситуацију. Нема новог соја да смо га утврдили. Боримо се против вируса, он и даље постоји, циркулише, сам неће отићи, већ га морамо отерати вакцинацијом“, рекао је Кон.

Упитан може ли се то десити до лета, Кон је рекао да би то био оптимистичан поглед, али да лично не сме да буде ни оптимиста ни песимиста, али да ћемо свакако, уз озбиљно реаговање, добар одзив и поверење у вакцинацију, сузбити вирус и брже него што смо мислили.

„Да ме је неко пре шест месеци питао да ли ће се ово дешавати у јануару, рекао бих да нема шансе. Ја сам сада огроман отпимиста, иако можда не изгледам тако“, рекао је Кон.

Он је рекао да су информације о почетку масовне имунизације охрабрујуће.

Навео је да и вакцинација здравствених радника иде добро, и да никада није био масовнији њихов одзив, када се упореди са вакцинацијом проитив грипа

„Одзив је велики, након првог таласа вакцинације се и нагло повећала заинтересованост“, рекао је Кон.

Он је навео да је важно да се схвати да АЛИМС јесте гарант безбедности и ефикасности, а да ће се ефективност тек видети, али да је сигурно да све три набављене вакцине штите животе.

Кон је пренео и да је привреда за то да је можда боље стриктно контролисати мере него држати радно време као главну меру, али да медицински део Штаба сматра да је ситуација лоша, и да нема дискусије о значајнијем попуштању мера, док се читав здравствени систем не врати већински у не-ковид режим.

На питање коју вакцину је могуће дати деци, Кон је рекао да је, колико му је познато на основу података добијених од АЛИМС-а, кинеска вакцина за узраст од три године, док се Фајзерова не може давати за особе млађе од 16 година, а Спутњик је за старије од 18 година.

„Јасно је да је потребно да је вирус што мање у циркулацији, да буде безбедно када се мере релаксирају и ту не сме бити пропуста. Школе су почеле, имамо нови сој који циркулише, али и масовну вакцинацију, која ће убрзати повећање колективног имунитета. Ова ситуација нам је наклоњена, али морамо бити опрезни. Главна тема нам је вакцинација. Нема ништа важније у Србији од спровођења имунизације“, рекао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

One thought on “Актуелне мере остају до даљег, Кризни штаб ће се убудуће састајати првенствено због вакцинације”

Comments are closed.