foto-pixabayfoto-pixabay

Поред пензија, постоји и буџетски простор за повећање плата, отприлике око шест посто у укупној маси зарада, али важно је да се не иде на линеарно повећање свима, изјавио је члан Фискалног савета Никола Алтипармалов.

Он сматра да би на основу анализа веће повећање требало дати кључним недовољно плаћеним секторима, попут лекара и медицинских сестара, и напомиње да је до сада мало урађено на правичној расподели зарада у јавном сектору.

Истичући да се може рећи да су државне финансије тренутно доведене у ред, Алтипармаков је за данашњи Блиц рекао да једна од последица стабилизације државних финансија јесте и укидање привремених мера штедње и да су се створили услови за укидање привременог Закона о смањивању пензија.

Пред предстојећи долазак делегације ММФ у Београд, Алтипармаков каже да је веома позитивно и важно што се Влада одлучила да настави сарадњу са том финансијском институцијом.

„Поред очувања добрих економских и фискалних резултата, нови трогодишњи аранжман са ММФ би такође требало да се бави и реформом јавних предузећа, која је у доброј мери била скрајнута у претходном аранжману“, рекао је Алтипармаков.

Према његовим речима, сређивање државних финансија био је предуслов за одржив раст животног стандарда у Србији и да је тај предуслов био неопходан, али да није и довољан за дугорочни раст животног стандарда.

Садашњи изазови, сматра он, тичу се изградње јаких и ефикасних институција, ефикасног судства, модернизације пореске политике, правне сигурности, реформи здравства и школства…

ТопПрес/ Извор: Танјуг