Ана Брнабић – трећи пут на челу Владе Србије

Ана Брнабић – трећи пут на челу Владе Србије

Актуелна премијерка Ана Брнабић поново је мандатар за састав Владе Србије, што ће бити трећи пут да води кабинет у Немањиној 11.

Брнабић је родена је 1975. године у Београду. Завршила је Пету београдску гимназију

Поседује мастер диплому пословне администрације на Универзитету Нортвуд и мастер пословне администрације Универзитета у Халу у Великој Британији, као и више од 10 година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији, наведено је у њеној биографији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе, а ту функцију је обављала до избора за премијерку, годину дана касније.

Као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији, а неки од најзначајнијих реализованих пројеката су е-Беба, аутоматска размена података измеду органа јавне управе, електронска пријава и плаћање пореза на имовину, електронски упис деце у вртиће и школе…

Најзаслужнија је за процес дигитализације Србије, а као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, у консултацијама са IT индустријом, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план, који је, између осталог, допринео да ИКТ сектор буде најбрже растући сектор у Србији.

Чланица је групе „Нови лидери за Европу“ Светског економског форума и Саветодавног одбора организације „World Minds“ која окупља најважније светске иноваторе из свих области.

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија“, председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ, под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

Иначе, Ана Брнабић је друга жена и припадница LGBT заједнице на челу владе у свету, а прва на Балкану.

После избора за премијерку у јуну 2017. године, на седници парламента 28. октобра 2020, изабрана је по други пут на ту функцију, а ово ће јој бити трећи мандат на челу Владе Србије.

Додик честитао Брнабићевој именовање за мандатара

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је Ани Брнабић именовање за мандатара за састав нове владе Србије, изразивши уверење да ће она преданим радом и опредиљеношћу за снажан развој Србије допринети њеној даљој афирмацији, напретку и развоју.

Додик је истакао да је Србија постала незаобилазан политички фактор у региону, Европи и свету, што је од великог значаја и за Републику Српску и БиХ, преноси Срна.

Додао је да је за Републику Српску веома значајно да Србија јача свој међународни положај, јер је постала важан фактор мира и стабилности у региону, а посебно у очувању Дејтонског мировног споразума који гарантује положај и статус Српске и српског народа у БиХ и даје јој право да гради јаке везе са Србијом.

Брнабићевој је пожелео да и даље успешно води Владу Србије у интересу свих грађана Србије и изразио уверење да ће захваљујући њеном труду, раду, патриотизму добри односи са Српском бити настављени за добробит народа са обе стране Дрине.

„Верујем да ће влада са Вама на челу и председником Србије Александром Вучићем, а у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, наставити интензивну сарадњу са институцијама Републике Српске, првенствено у области економије, културе, науке, образовања, спорта, као и у свим другим сферама живота“, нагласио је Додик.

Подсетио је да је иза Србије и Републике Српске веома успешан период сарадње и реализације значајних пројеката који су обележили претходни мандат Ане Брнабић и поручио да ће наставити да се залаже за наставак те сарадње, као и заједничког рада на реализацији започетих пројеката и покретање нових за добробит и просперитет становника Републике Српске, Србије и БиХ, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг