foto-pixabayfoto-pixabay

Банкарима ускоро стижу нова правила. Пред посланицима ће се, између осталих, наћи Предлог закона о платном промету.

Његов циљ је да све институције које пружају платне услуге натера да јасно истакну износе свих својих накнада како би се потрошачи лако определили за најповољније и, исто тако, једноставно променили “адресу” свог тренутног текућег рачуна.

Према подацима Народне банке Србије, током прошле године је стигло 208 притужби на пружене услуге платног промета, а највећи број тицао се – текућих рачуна. Оне су чиниле чак 81 одсто укупног броја притужби. Према подацима НБС, односе се пре свега на отварање, вођење и гашење текућих рачуна, као и наплаћене накнаде. Предложени закон планира да уведе ред у ове “ценовнике”.

– Прописивањем посебних правила којима ће се детаљније уредити поступак промене платног рачуна, на својеврстан начин се употпуњују одредбе којима се уређује упоредивост накнада, јер ће потрошач моћи да се определи да ефикасно и брзо промени платни рачун или да само пренесе одређене платне услуге – наводи се у образложењу Предлога закона.

– Све што је потребно да уради у том случају јесте да поднесе захтев у облику овлашћења новом пружаоцу платних услуга, којим ће започети поступак промене платног рачуна, са гашењем или без гашења платног рачуна отвореног код претходног пружаоца платних услуга, брзо и једноставно, и без непотребних административних захтева.

Оно што је клијентима нарочито важно јесте то што се предлаже нови лимит до ког банка не надокнађује евентуално неовлашћено потрошена средства с нечијег рачуна. Досад су клијенти сами подмиривали штету до 15.000 динара, а предлаже се да се убудуће банке ослободе накнаде само до износа од 3.000 динара.

– Ова измена је предложена јер је процењено да праг од 15.000 динара, до којег платилац сноси губитке који проистичу из извршења неодобрених платних трансакција, представља знатно материјално оптерећење за поједине категорије платилаца – стоји у образложењу.

– Овом одредбом пружа се и подстицај банкама за улагања у примену додатних сигурносних мера у вези с платним инструментима које издају и заштитом персонализованих сигурносних елемената, како би се смањио број злоупотреба у вези с тим инструментима.

ЈЕФТИНИЈЕ JE ПЛAЋАЊЕ КАРТИЦАМА

Народна  банка Србије предложила је и закон који треба да ограничи међубанкарске накнаде. Реч је, пре свега, о трошковима плаћања платним картицама. Од провизија које су прописали издаваоци платних картица зависи који ће износ остати трговцу пошто му муштерија услугу плати картицом. Он те трошкове уграђује у цену робе коју плаћају купци. Међубанкарска накнада код трансакције дебитном картицом не може бити виша од 0,2 одсто вредности извршене трансакције, док међубанкарска накнада код трансакције кредитном картицом не може бити виша од 0,3 одсто вредности извршене трансакције – стоји у прдлогу закона који ће се ускоро наћи пред народним посланицима.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости