Топола – У поднорудничким селима општине Топола берба купине увелико траје. И док произвођаче овог јагодичастог воћа брине ниска откупна цена, која се креће од 45 до 55 динара зависно од сорте, у засаду Бојана Мијаиловића уочена је несвакидашња појава.

„Купина је ове године бар мене изненадила, са ценом се још и миримо јер смо навикли да буде око 40 динара, али нисам очекивао да ћу у свом засаду у сред бербе да видим и цветове, као да је пролеће. Гајим ово воће дуго година, али овако нешто видим први пут, на истој грани су зрели плодови, зарудели и тек формирани али и цветови“, каже за ТопПрес Бојан Мијаиловић из Војковаца.

Бојан Мијаиловић, фото: ТопПрес

Према његовим речима, стари су говорили да када воће поново процвета биће оштра и дуга зима, међутим, стручњаци из области воћарства овакву појаву приписују климатским променама.

„Клима се доста променила, а биљка не може да препозна датум, временске прилике је могу заварати, због тога се дешавају овакве појаве. У биљци долази до физиолошког поремећаја па на неким родним гранчицама може доћи до плодоношења и цветања у исто време“, објашњава професор воћарства.

ТопПрес

 

Купина у Војковцима рађа и цвета у исто време, фото: ТопПрес