За првих годину дана примене Закона о бесплатној правној помоћи, више од 27.000 грађана користило је право на бесплатну правну помоћ и бесплатну правну подршку.

Према подацима Министарства правде, од 1. октобра 2019. године, када је почела примена Закона, до данас поднето је 3.672 захтева за бесплатну правну помоћ, од чега је одобрено 3.386, односно од 91 одсто од укупног броја захтева градана.

Већини грађана су потребну бесплатну правну помоћ пружиле општинске службе бесплатне правне помоћи, док је адвокатима упућено 669 корисника.

У циљу лакшег и ефикаснијег проналаска адвоката за бесплатну правну помоћ, Министарство правде и Адвокатска комора Србије успоставиле су Кол центар, преко којег јединице локалне самоуправе од 14. септембра траже адвоката за све одобрене захтеве грађана, а ради пружања бесплатне правне помоћи.

За пружање бесплатне правне помоћи до сада се пријавило 3.700 адвоката.

Закон је грађанима омогућио и бесплатну правну подршку, која се састоји из пружања правне информације, попуњавања формулара, састављања јавнобележничке исправе и посредовања у решавању спорова.

Овај вид помоћи за годину дана користило је 24.355 грађана, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Бесплатан правни савет добило је 13.873 грађана, општу правну информацију њих 8.471, а помоћ у састављању формулара 2.011 грађана.

Министарство је указало да је број корисника бесплатне правне подршке знатно већи, јер велики број јединица локалне самоуправе редовно извештава да пружа правне савете и опште правне информације свим грађанима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг