Грађани Србије би од ове године могли да конкуришу за бесповратна средства из ИПАРД програма за улагања у рурални туризам, јер је то управо једна од две нове мере, које је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предложило Европској комисији.

Како је речено Тањугу у том Министарству, акредитациони пакет за те две нове мере достављен је Европској комисији на мишљење 8. новембра 2019, а њихов одговор очекује се почетком ове године.

Уколико би их Комисија прихватила, то би, у случају мере за развој руралног туризма, значило да грађани могу да аплицирају за бесповратна средства ЕУ за изградњу и опремање објеката у селима.

Из Министарства кажу да би одмах по одобрењу акредитационих пакета уследило усвајање правног оквира за ту меру и објављивање првог Јавног позива.

Друга предложена мера односи се на техничку помоћ, односно, подршку ИПАРД Управљачком телу при Министарству за спровођење активности као што су информисање, едукација, експертска помоћ, како би повећали искоришћеност ИПАРД средстава и побољшали спровођење ИПАРД програма.

Када је реч о мерама које је Европска комисија одобрила и чије је спровођење у току, прошле године су објављена три јавна позива за две мере, те су грађани могли да аплицирају за средства која би уложили у набавку опреме, машина, механизације, тракторе или у прераду и маркетниг пољопривредних производа и рибљих производа.

На два спроведена јавна позива за набавку опреме у 2019. пристигло је око 530 пријава, док је јавни позив за улагања у прераду и маркетинг производа још у току и трајаће до 24. фебруара.

Наиме, за улагања у прераду и маркетинг производа до сада је издвојена највећа сума у износу од 46 милиона евра.

Јавни позиви за те две мере спроводе се од децембра 2017, а на осам јавних позива, од којих је завршено седам, пристигло је укупно 1.306 пријава.

Ове две мере припадају такозваном програму ИПАРД II, а у току су, кажу у Министарству, припреме за израду ИПАРД III програма, који ће пружити помоћ у изградњи руралне инфраструктуре, као и већа подршка младима.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг