Топола – У Краљевској винарији данас је почело XVII Међународно оцењивање вина и ракија и према речима организатора пристигло је близу 200 узорака различитих врста ракија и вина. Пред трочланом комисијом био је тежак задатак, а председник комисије, редовни професор Пољопривредног  факултета у пензији др Нинослав Никићевић  открива за ТопПрес који су критеријуми важни приликом оцењивања.

Узорци ракије, фото: ТопПрес

„Већ 17 година долазим у Тополу и председник сам комисије за оцењивање ракија. Узорци се разврставају по јачини, години производње, квалитет из године у годину расте и то морам да нагласим.  Оцењују се основни параметри, боја, бистрина, мирис, укус.  Од 14 до 16 је бронзана медаља од 16 до 18 је сребрна медаља, од 18,01 – 18,49 је злато и од 18,50 до 20 је велико злато.
Узорци су нам стигли из целе Србије, али доминирају из Шумадије, то су  шљивовице, дуњеваче, грожђане ракије и увек је било више узорака ракијских пића него вина. Велики је напор за комисију да оцени преко 150 узорака, то је специфичан посао и напорно је јер су то ипак јака алкохолна пића“, изјавио је проф. др Нинослав Никићевић, председник комисије за оцењивање ракија.

Професор др Нинослав Никићевић, фото: ТопПрес

Према речима Саше Томића, секретара Удружења винара и виноградара општине Топола, око 180 узорака је пристигло у Краљевску винарију. То су ракије од деведесетих година па до прошле године и нема сумње да је пред жиријем био тежак посао изабрати најбоље.

Поред професора Никићевића жири су чинили и  редовни професор Хемијског факултета др Веле Тешевић и инжењер са Пољопривредног факултета Љубиша Станковић.

Фото: ТопПрес

Другог дана Међународног оцењивања пред жиријем ће се наћи узорци вина, а победницима по категоријама награде ће бити уручене другог дана Опленачке бербе.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Одржано Међународно оцењивање ракија у Краљевској винарији, фото: ТопПрес