Бог се јави! Славимо Богојављење: Данас се никако не пости, а ово су обичаји за овај свети дан

Бог се јави! Славимо Богојављење: Данас се никако не пости, а ово су обичаји за овај свети дан

Српска православна црква и верници данас обележавају велики празник Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст, које ће ове године у неким местима изостати због лоше епидемијске ситуације.

Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуста Христа у реци Јордану.

Први пут, остварено је Свето Тројство – у Божјем гласу са неба који рече: „Ово је Син мој“, крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

Народни обичаји

Многи народни обичаји и веровања се односе на Богојављење.

Обичај је да на тај дан не треба ништа у кући радити, прати веш, а ткање обавезно изоставити. Никако имати зле мисли, желети или чинити другоме зло.
Без обзира у који дан падне, на Богојављење се никада не пости.
Обичај је био да неудате девојке ставе огледалце под јастук на Крстовдан, 18. јануара увече јер се веровало да ће уочи Богојављења сањати мушкарца за кога ће се удати.
Некада су младе девојке на Богојављенско јутро одлазиле на нетакнути извор, бацале по које зрно пшенице и кукуруза у њега, изговарајући: „Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве.“
Затим би захватиле воду и односиле је до кућног прага где су их чекали остали укућани. У неким деловима Србије је постојао обичај да се овако захваћена Богојављенска вода даје осталим укућанима да пију преко секире, како би се избегле свађе међу њима током наредне године.

Од временских прилика за Богојављење зависи какво нас време очекује.
Тако се веровало да ће, ако за Богојављење буде јак мраз или пада снег, година бити родна, а ако буде ведро, година ће бити сушна. Обичај је да се на Богојављење изађе на неку ветрометину, изнесе мало пепела и пушта по мало из руку. Тако се одређује који се ветар закрстио (победио) на Крстовдан.

На овај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела.
Сматра се лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Молитве пре узимања богојављенске водице

Слава Теби, Боже наш, слава Теби. Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше. Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице. помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Молитва после узимања богојављенске водице

Слава неисказаној и неиспитаној доброти, слава неизмерном и кротком дуготрљењу, слава Твоме милосрђу што си сада и мене грешнога и недостојнога слугу Твога, удостојио да пијем од ове освећене и Свете воде. Ради тога окрепи живот мој, сачувај ме неповређенога, учини да ме не обману непријатељи и да не будем заробљен нечистим помислима. Него ме обновљеног управи по Твојој вољи и оснажи за добра дела. Удостој ме да се неосуђено причестим и светим, бесмртним и животворним Тајнама Твојим, за опроштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти радост душа наших и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим Твојим Духом, сада и увек и у векове. Амин!

Данас се поздравља речима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздравља са „Ваистину се јави“.

По обичајном календару, данас почињу дани погодни за венчања. „Некрштени дани“, започети на Божић, завршавају се са овим даном.

Богојављенски крст

Пливање за Часни крст и вађење крста из река и језера обичај је који се одржава у многим нашим крајевима. Ове године изостаће у многим местима због лоше епидемијске ситуације.

У реку се баци Часни крст, а младићи се такмиче да до њега стигну и први га ухвате. Крст, који би требало да буде направљен од залеђене прошлогодишње Богојављенске водице, оном ко први доплива до њега, доноси срећу током целе године.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс, РТС

KOMENTARI