Кнић – Бог није штедео кад је Шумадији делио природне лепоте, а јединствен пример за то је и Борачки крш који се налази у срцу Груже и представља редак природни феномен који међу својим стенама крије неколико хиљада година дугу историју.

“Борачки крш уствари је угашен вулкан, сачињен је од стена специфичног облика, стубасте су и купасте структуре и зато је наше село посебно у Србији. Ми смо се са овом лепотом родили, будимо се свако јутро и лежемо на починак”, рекао је мешатанин села Борач, Дејан Милошевић за РИНУ.

Дејан Милошевић, фото: РИНА

Налази се на 515 метара надморске висине, а са његових врхова простире се феноменалан поглед на пола Србије. Борач је некад био славан и надалеко познат, јер су се у подножју крша налазили средњовковни градови, али ово место још увек је недовољно археолошки истражено.

“Овде се налазило највеће утврђиње за време деспотовине Стефана Лазаревића, а могу се видети и остаци куле из доба Римљана”, каже Милошевић.

Бројни су излетници који са одушевљењем посете овај део Србије и увек му се враћају, мештани се труде да искористе туристичке потенцијале које има је природа подарила.

Стене на Борачком кршу, фото: РИНА

“Испод Борачког крша никла је права српска етно-кућа која осликава како су то наши преци живели. Налази се на 320 метара надморске висине и представља праву ваздушну бању. И филмаџије су препознале лепоту овог места, па су овде снимане поједине сцене из серије Мој рођак са села”, рекао је Дејан .

Борачки крш је у јуну ове године проглашен за Споменик природе и стављен је под заштиту као природно добро од изузетног значаја.

 

ТопПрес/ РИНА

Село Борач, фото: РИНА