Коалиција „Борис Тадић – Ајмо људи“ предала је данас Републичкој изборној комисији потписе за кандидатуру Бориса Тадића за председника Србије.

Кандидатуру некадашњег председника Србије и лидера Социјалдемократске странке (СДС) подржало је више од 11.000 грађана.

Коалиција „Борис Тадић – Ајмо људи“ је трећа међу политичким странкама и коалицијама која је предала кандидатуру за председника Србије.

Тадић је после предаје потписа рекао новинарима да ствари у Србији морају да се убрзано мењају да би се, каже, избегао “не само политички, већ и социјални колапс“.

Додао је да листа, чији је носилац, обједињује огромно политичко искуство без којег, каже, није могуће доносити праве одлуке у критичким моментима као што је рат у Украјини.

Нагласио је да је веома важно да Србија задржи принципијелну позицију и не подржи распад Украјине, али и да учини све да одржи пријатељске везе и са Русијом и са Украјином.

“То неће бити нимало лако, потребни су велика политичка мудрост и врхунско политичко умеће“, рекао је Тадић.

Навео је да се та коалиција снажно залаже за чланство Србије у ЕУ имајући, каже, у виду и слабости те заједнице, али и да тренутно нема бољег простора за живот од ЕУ.

Кандидат за градоначелника Београда коалиције “Борис Тадић – Ајмо, људи“ Душко Вујошевић рекао је да је Србији потребна промена власти и да “то није потребно да се доказује свима који су слободни и у стању да размишљају“.

Кандидат за премијера те коалиције Горан Радосављевић најавио је да ће у средишту кампање те коалиције бити економија, бољитак грађана и како да се “за три-четири године достигне просечан доходак ЕУ“.

Председник Нове странке Арис Мовсесијан казао је да ниједна држава не може да буде успешна уколико нема демократије и уколико не постоје правила игре и додао ће се та коалиција борити да се Србија врати на прави пут – европски.

Стефан Новаковић из покрета “1 од 5 милиона“ рекао је да је Србију у последњих 10 година напустило 500.000 људи и да из земље одлазе млади, занатлије, медицинске сестре, доктори, научници…

“У свету 42.000 Срба ради на кључним позицијама у међународним компанијама. Желимо их вратимо да нам помогну својим знањем и искуством, да свет доведемо у Србију и да Србија буде центар Европе“, поручио је Новаковић.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је у среду, 2. марта, председничке изборе за 3. април.

Рок за пријаву кандидата је до 12. марта у поноћ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг