Рудник – Боровница је изузетно здраво воће, али због високе цене за многе је и даље скупа и неприступачна. Међутим, како се релативно лако узгаја, а зарада је одлична воћар са шумадијског Рудника је од овог воћа солидно зарадио и као пионир у тој производњи и опстао.

Момчило Пауновић са Рудника свој засад боровница подигао је 2006. године и ово му је, дакле, шеснаеста година. Како каже, пошто прва тура садног материјала била је гратис али и „поприлично лоша“, следеће године купио је 500 садница по 5,5 евра, пише Агро клуб. 

„Засадим површину од 22 ара, под ведрим небом, без било каквих додатака. Ове године чак нисам ни ђубрио и засад је фантастичан, родио је као никада до сада. Пре три године било је око 3,5 тона што је изузетан принос и ја сам више него задовољан приносом и квалитетом“, каже Пауновић.

Фото: М. Лазаревић

„Пустимо биљку слободно да дише“

Због добре цене али и субвенција све више домаћина се одлучује за садњу овог воћа углавном у контролисаним условима уз систем за наводњавање и низ разних погодности. Међутим, наш саговорник сматра да она у таквим условима не може опстати и не може дати принос као на отвореном у слободном узгоју.

„Једини и најзначајнији предуслов за гајење боровнице је земљиште – захтева кисело, пХ да буде 4,2 до 5,3 и то је идеално. Неко форсирање је чист промашај и мучење за биљку и нас.

Сматра још да је гајење у саксијама исто чист губитак.

Фото: М. Лазаревић

„Не можете биљку чији је животни век 50 година да третирате као бебу у инкубатору и гајите контролисано, ја то не разумем. Ево овде ја немам ни противградну мрежу – пустимо биљку да дише слободно, да буде отворена према небу да се не осећа као у кавезу и онда ће сигурно успех бити загарантован.“

Плодови поштом на адресу

Овај воћар наглашава да је почетна цена овог бобичастог воћа увек била око шест или седам евра, али да његов засад због надморске висине никада не стигне у том периоду. Због тога он боровницу пласира брзом поштом на кућну адресу и уз цену од око 700 динара за килограм остварује и више него добру зараду.

„Мени је засад на око 500 метара надморске висине и никада не стигнем да добијем ту жељену цену. Годинама је и био проблем пласмана јер наше тржисте је било недоступно за боровницу јер је прескупо, једино извоз. Али ја сам последњих година стекао муштерије по читавој Србији тако да пакујем и шаљем брзом поштом по целој држави“, истиче наш саговорник.

Фото: М. Лазаревић

Због извесних количина које остају у засаду и не продају се као свежа воћка Пауновић је у свом домаћинству започео и неколико начина прераде боровнице па ће својим муштеријама у зимским месецима када нема свежих плодова понудити прерађен плод који такође има изузетну вредност за наш организам.

„Доста плодова замрзнем и прерађујем у матични сок, дзем, а ове године направио сам и феноменално вино од боровнице. Чак сам и сушио али то је неисплативо јер треба 7-8 килограма свеже за килограм суве. Најбоље је продати као конзумну воћку, ту је брз обрт новца, али ако то не можемо онда је прерадимо.“

Верује се да боровница окрепљује, поправља крвну слику, појачава имунитет и убрзава опоравак болесних. Наши стари су користили боровницу за јачање крви, подизање имунитета и опоравак после тешких болести.

За породицу довољно 20 ари

Фото: М. Лазаревић

Питали смо га какви су планови за будућност и да ли можда планира проширење засада? Да проширим не мислим, али мислим да смањим. Нема радне снаге, сами радимо породично. Не би проширивао више јер за једну породицу је 20 ари сасвим довољно. Ми сами уберемо око две тоне. Нек је по пет евра то је 10.000 евра зараде, па мало ли је то за једно сеоско домаћинство да се ничим више не бави? Али, за све ове године нико се није усудио од мојих сељана овде да покрене овај посао“, каже Пауновић.

ТопПрес/ Извор: Агро клуб