Брише се партија која осам година избегава изборе

Брише се партија која осам година избегава изборе

Нови Закон о политичким странкама чија је припрема у току у Министарству државне управе и локалне самоуправе, између осталог предвиђа да се партија која не изађе на изборе у року од осам година брише из регистра странака, пишу „Вечерње новости“.

Једна од новина које ће се највероватније наћи у новом Закону је и да ће, уколико се две политичке организације удружују у једну, морати да прикупе 10.000 оверених потписа као када се оснива нова, као и да сакупљени парафи не смеју у тренутку одржавања оснивачке скупштине да буду старији до 12 месеци.

Усвајањем новог прописа могло би да се стане на пут оснивању партија удруживањем са већ постојећом, чиме се избегава поновно прикупљање потписа, што је модел који се увелико користи, наводе „Новости“.

Такође број политичких организација којих је у Србији 112, иако на политичкој сцени активно учествује 30-так, знатно би се смањио.

„Министарство је започело поступак јавних консултација и објавило полазне основе за измене и допуне Закона о политичким странкама. Коментаре и сугестије сви могу да доставе до 15. марта“, речено је „Новостима“ у том министарству.

Када је реч о мањинским странкама, остаје правило да морају да сакупе 1.000 парафа. Новина је да назив мора да садржи јасну одредницу националне мањине чије интересе представља. То у пракси значи да ће сви представници на пример, Мађара, Бугара или Албанаца морати да имају имена матичних држава у називу партије.

Странка, како се додаје, не може имати исто име нити симболе као постојећа. Може користити назив политичке организације која је угашена пре четири године. Ипак, могу резервисати име унапред а јавити министарству како ће се звати.

Према „Новостима“, политичка организација се брише из регистра ако не обавља активности у складу са законом, уколико се органи не састају у роковима предвиђеним статутом, или ако јој Уставни суд забрани рад.

Закон предвиђа и казне од 50.000 до 500.000 динара уколико јавности не буду доступни подаци на интернет презентацији и не поднесе пријаву за брисање из регистра.

План је да закон буде усвојен током ове године, а партије ће имати рок од 120 дана да ускладе статуте са новим правилима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Новости

KOMENTARI