Топола – Данас је у сали Визиторског центра одржана ванредна конференција за медије поводом затеченог стања у општинској управи Тополе, и даљих корака за рад општине. Медијима се обратио председник општине Топола Игор Петровић који је нагласио да су краткорочне, дугорочне и обавезе према добављачима у општинској управи општине Топола у висини од једног годишњег буџета општине Топола.

„На  дан 19. 08. што се тиче краткорочних и дугорочних обавеза, затекли смо обавезе према добављачима у општинској управи општине Топола преко милион и по динара, обавезе према индиректним корисницима 300.000 динара, према осталим корисницима 380.000 динара, те обавезе су измирене. Имамо дугове по основу дугорочног кредита које започињу ове године, где ће прва рата доспети у децембру ове године и за то имамо средства и кренућемо отплату. Обавезе за асфалтирање путева и улица, имамо дуг од скоро 12 милиона динара, те обавезе су планиране за 2021. годину.  Имамо и 7.200.000 динара, за изградњу фискултурне сале у ОШ „Живко Томић“ и то ћемо измирити ове године“, изјавио је председник општине Игор Петровић.

Он је навео да јавно осветљење грађане Тополе годишње кошта око 11 милиона динара и да ће тако бити наредних десет година, што је како је он рекао неповољно за општину Топола.

Одржана ванредна конференција за медије, фото: ТопПрес

Такође је исказао  забринутост за два судска предмета која се воде због раскида уговора о изградњи рециклажног центра, оба поступка  су вредности 14.200.000 динара.

„Преузимамо дуг Дома здравља који морамо исплатити до 31. 12. 2021. а тренутно тај дуг износи 16.550.000 динара. Проблем је 6.200.000  динара, то су обавезе по основу расхода за запослене. У Дому здравља се не домаћински пословало јер сам директор потражује 2,5 милиона динара као разлику плате из сопствених средстава. Са тим дугом укупно задужење буџета општине Топола је 5. 656.000 евра, читав један буџет општине Топола имамо кроз краткорочне, дугорочне обавезе и потенцијалне спорне обавезе“, објашњава Петровић.

Он је нагласио да ће се новоизабрана власт изборити са свим тешкоћама, јер су како каже грађани Тополе њих изабрали да решавају проблеме.

„Испитаћемо дуг Дома здравља, испитаћемо однос према ФК „Карађорђе“, наша је обавеза да у наредне четири године смањимо краткорочна и дугорочна задужења општине Топола. Када смо дошли одједном смо затекли бројне проблеме, јавни превозник Јашушевић жели да раскине уговор, одржавање гробаља не фунционише, одвожење смећа не функционише, предшколско нема капацитете и кухињу. Ми се не жалимо и не оптужујемо никога већ решавамо проблеме. Ребалансом буџета ћемо завршити објекат забавишта, кренућемо у даље инвестиције, нама су деца најбитнија и од њих крећемо“, закључује први човек општине.

ТопПрес