ilustracija-foto-danasilustracija-foto-danas

Избор стихова из песме „Сећаш ли се, лепи громе мој“ коју пева Светлана Цеца Ражнатовић није се грешком нашао у радној свесци за српски језик и књижевност за пети разред основне школе, тврди за Данас Оливера Ђикановић, главна и одговорна уредница у издавачкој кући БИГЗ.

Она каже да је аутор радне свеске Владо Ђукановић свесно изабрао пример који на добар начин осликава вокатив, те да није по среди ни грешка у избору, као ни материјална грешка.

Ђикановић наглашава да је радну свеску за пети разред, која је урађена по новом плану наставе и учења, одобрио Завод за унапређивање образовања и васпитања без иједне грешке.

Полемика о томе да ли је стиховима Светлане Ражнатовић место у уџбенику покренута је на друштвеним мрежама, након што је објављена фотографија једног задатка из радне свеске, у којем се од ученика тражи да подвуку именице у вокативу у стиховима из поезије и популарне културе. Поред стиха „А сећаш ли се лепи громе мој, некада је тло под нама пуцало“, наведени су и стихови из песама Рибље чорбе „Авиону, сломићу ти крила, да не летиш, она би ту била“, Бајаге „Хајде, плави мој сафиру, хајде, чежњо и немиру“, као и YУ групе „Дунаве, мој Дунаве, какве ми вести воде доносе“.

– Нигде није наведено име, нити избор одакле су ти текстови узети, а сви који су препознали стихове песме коју пева Светлана Ражнатовић су их вероватно чули. Аутор их је навео само као пример за вокатив. Он није желео да узима само примере из књижевних текстова већ и из популарне културе која је деци тог узраста блиска. Цеца Бајага, Рибља чорба, све то спада у исти корпус популарне културе и то је њима препознатљиво. А да ли се то нама свиђа или не, то је друго питање – каже Ђикановић.

Она наводи да је уџбеник урађен у складу са захтевима рефоме у којој се инсистира на остваривању исхода, а не на прописивању садржаја.

– Овде је можда реч о интригантнијем примеру који апсолутно задовољава исход и није материјална грешка – сматра Ђикановић.

Коментар из Завода за унапређивање образовања и васпитања нисмо успели да добијемо. Поводом полемике на друштвеним мрежама огласила се и Светлана Ражнатовић коментаром: „Па сад баш тај стих, има лепших. Зар не?“.

Вест о стиховима ове песме који су се нашли у школском уџбенику пренели су и многи медији у региону.

ТопПрес/ Извор: Данас