foto-top-presfoto-top-pres

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је у сталном контакту са руским колегама због појаве гљивица на једном контигенту брескви и нектарина из Србије, да је уведен привремени мониторинг над тим воћем и да очекује да ће извоз бити настављен по окончању свих анализа.

Извоз српских брескви ка руском тржишту, због појаве гљивица, још није обустављен и наше пошиљке могу да иду ка Русији, каже директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић, наводећи да званичан допис од руских колега о обустави извоза тог воћа очекују данас.

„Током разговора са руским колегама, које смо имали прошле недеље, 15. август се спомиње као датум од када ће почети да важи привремена забрана за извоз брескви“, изјавио је Милосављевић за Танјуг.

Он истиче да то неће Србију угрозити економски, јер је сезона брескви и нектарина при крају, уз очекивања да ће привремена забрана трајати неколико дана.

Недавно су се на једном контигенту брескви и нектарина из Србије за руско тржиште појавиле гљивице монолиније, а Милосављевић истиче да се такве ситуације дешавају и настају због промене температуре током транспорта, складиштења и услова после пријема робе у магацинима.

„Такве ситуације се дешавају посебно у годинама каква је 2018. са пуно кишних дана, нарочито у јулу, у периоду сазревања и брања плодова где се хемијске мере борбе нису могле спровести на адекватан начин“, објаснио је Милосављевић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић раније данас је изјавио да воће из Србије за Русију пролази шест контрола, а Милосављевић је објаснио да те контроле почињу код произвођача, настављају код складиштара и извозника, затим оних који прегледају пошиљку, да би се добила документа која прате пошиљку.

„Контроле су ригорозне. Нама није први пут да радимо те контроле, ми смо доста добро позиционирани када говоримо о извозу у Русију, имамо и озбиљне количине којима располажемо и које пласирамо ка Русији, и стало нам је да ту позицију задржимо“, рекао је Милосављевић.

Упитан ко је одговоран за лош квалитет воћа које је послато у Русију, Милосављевић одговара да су одговорни сви помало, произвођачи који нису уклањали заражене плодове из свог воћњака, складиштари који нису одрадили дезинфекцију на прави начин и превозници који се нису увек придржавали температурног режима.

Милосављевић каже да су током прошлонедељних разговора са руским колегама предложили читав сет мера које ће Србија предузети, а које подразумевају уклањање свих заражених плодова, дезинфекцију свих објеката и превозних средстава, температурни режим који мора да буде спроведен до краја.

„То су мере које се у овом тренутку на терену спроводе и надам се да ће ћемо ускоро да променимо одлуку руских колега да укину најављену привремену забрану“, истакао је Милосављевић.

Такође, наводи Милосављевић, инспекција испитује извозне објекте, нарочито оне које је руска страна навела, али, каже, инспекција обилази и све хладњаче које извозе брескве и нектарине.

„Покушавамо да целу ту причу проширимо и на производне објекте, на којима се још увек налазе брескве које су у фази брања, да погледамо колико су они безбедни и чисти, како бисмо послали безбедан производ на било које тржиште“, закључио је Милосављевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг