Цене гвожђа, челика и дрвне грађе последњих месеци падају, а тај тренд прати и цена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 месеци.

То је допринело стабилизацији цена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије време не треба рачунати, оцењују стручњаци, преноси РТС.

Пре три месеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас измеду 7.500 и 8.000 долара.

Неизвесност због рата у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цена метала и дрвне грађе.

Како је наведено, прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања.

Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да се повећава могућност да се у Европи и на глобалном нивоу деси рецесија.

„С друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбеди подстицајна средства својој производној индустрији, као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама“, каже Станић.

На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико месеци. Уз то, цене се мењају готово на недељном нивоу.

„Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 одсто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили“, каже Младен Лучић, представник „Лукома“ из Мајура код Шапца.

Иако је појефтињење металских производа и дрвне граде стабилизовало цене некретнина, веће појефтињење квадрата не треба оцекивати, кажу стручњаци.

„Поскупело је све – од алуминијумске столарије, термоизолације, хидроизолације, опекарских производа, система за климатизацију“, каже Душица Даковић, директорка пројеката Нови Дорћол.

Арматура, тј. челик, каже Даковићева, користи се у фази изградње која се зове конструкција, а она учествује 15-20 одсто у укупној цени градње једног објекта, тако да појефтињење тј. поскупљење челика утиче на цену градње, али не у тако великој мери да сада грађани очекују да ће се цене станова и локала у новоградњи преполовити, као што је дошло до појефтињења челика.

„Како је дошло до наглог пада цене грађевинског материјала тако може нагло и да дође до наглог скока због нестабилног тржишта. Ми, такође, морамо да узмемо у обзир да су трошкови транспорта грађевинског материјала велики услед кризе“, каже Јована Перић, координаторка огласних саветника на порталу Сасоманге.

Истиче да не очекује да ће инвеститори и власници некретнина размишљати о смањењу цена.

„И сада се види да цене квдрата у новоградњи иду до 10.000 евра и очекује се да ће тај тренд да се настави и у наредном периоду“, каже Перићева.

Колебање цена метала и грађевинског материјала, оцењују стручњаци, повећаће опрез инвеститора приликом доношења одлуке о градњи.

А цене некретнина и даље ће у највећој мери одредивати тражња, која је у Србији на високом нивоу. Поготово у већим градовима, попут Београда, Новог Сада, Ниша.

ТопПрес/ Извор: Танјуг