Цене основних намирница биће ограничене 60 дана од дана ступања Уредбе коју је Влада Србије усвојила данас, а којом су обухваћени шећер, брашно, сунцокретово уље, свињско месо.

У Уредби се прецизира да се ограничење односи на кристал шећер у паковању од килограм и 5 кг, брашно тип Т- 400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра и свињско месо – бут, а циљ је Уредбе да се спрече неправилности у формирању цена ових роба, које су изузетно важне за снабдевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Влада је данас донела и одлуку о исплати једнократне новчане помоћи од 10.000 динара запосленима у предшколским установама, а имајући у виду да су услед ванредних околности пандемије били изложени додатном напору приликом спровођења васпитно-образовног рада.

На седници је усвојен Акциони план за период 2022 – 2024. године за спровођење Програма управљања отпадом за период 2022 – 2031. године, а којим се даље унапређује систем управљања комуналним отпадом кроз повећану стопу рециклаже, смањује одлагање биоразградивог отпада на депоније, успоставља систем одрживог управљања опасним и индустријским отпадом и повећава стопа сакупљања, поновне употребе и рециклаже посебних токова отпада.

Такође, Акционим планом се поспешује ефикасније коришћење ресурса, ојачава капацитет институција у области управљања отпадом и усклађује регулатива са прописима Европске уније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг