Цене основних намирница ограничене још 60 дана

Цене основних намирница ограничене још 60 дана

Цене основних намирница биће ограничене 60 дана од дана ступања Уредбе коју је Влада Србије усвојила данас, а којом су обухваћени шећер, брашно, сунцокретово уље, свињско месо.

У Уредби се прецизира да се ограничење односи на кристал шећер у паковању од килограм и 5 кг, брашно тип Т- 400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра и свињско месо – бут, а циљ је Уредбе да се спрече неправилности у формирању цена ових роба, које су изузетно важне за снабдевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Влада је данас донела и одлуку о исплати једнократне новчане помоћи од 10.000 динара запосленима у предшколским установама, а имајући у виду да су услед ванредних околности пандемије били изложени додатном напору приликом спровођења васпитно-образовног рада.

На седници је усвојен Акциони план за период 2022 – 2024. године за спровођење Програма управљања отпадом за период 2022 – 2031. године, а којим се даље унапређује систем управљања комуналним отпадом кроз повећану стопу рециклаже, смањује одлагање биоразградивог отпада на депоније, успоставља систем одрживог управљања опасним и индустријским отпадом и повећава стопа сакупљања, поновне употребе и рециклаже посебних токова отпада.

Такође, Акционим планом се поспешује ефикасније коришћење ресурса, ојачава капацитет институција у области управљања отпадом и усклађује регулатива са прописима Европске уније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI