Нема земље коју није погодио раст цене енергената и повукао поскупљење хране и услуга. Државе различитим мерама покушавају да макар успоре инфлацију у тренутку када су цене хране на десетогодишњем максимуму. Светска дешавања пресликавају се и на Србију, али је, кажу стручњаци, изазов и слаба жетва у претходне две године. Влада је, како би бар делимично заштитила грађане од поскупљења, ограничила цене основних намирница, а пре десетак дана „замрзла“ и цене горива.

У продавницама, месарама и на пијацама највише је поскупело, кажу потрошачи, оно што највише купују – храна и средства за хигијену.

„Поред глобалног раста цена, ми имамо и други изазов, а то је већ две године слабију жетву пшенице и житарица, која доводи до поскупљења“, каже Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Према његовим речима, цене житарица и производа од житарица, као и меса и месних прерађевина, највише су расле.

Цене би, према проценама Народне банке Србије, али и међународних организација, могле да наставе са растом све до јесени.

„Ја сам на позицији да би стање могло битно да се поправи већ на пролеће када стигну први усеви. Са тим бисмо моли да стабилизујемо тржиште. Енергенти су овде јако критични. Ако не дође до неког геополитичког лома и са завршетком зимске грејне сезоне, могуће је да се ствари и у том делу стабилизују“, кажеИван Николић, економиста.

Оно што је извесно, јесте да до 8. маја неће поскупети уље, брашно, шећер, свињски бут и дуготрајно млеко – њихову цену Влада је по други пут ограничила почетком месеца. Да ли би на том списку могла да се нађе још нека намирница, за сада није извесно.

Из ресорног министарства кажу да се ситуација на тржишту прати свакодневно.

„Ја очекујем да ће доћи до стабилизације цена. То очекивање је базирано на ефекту који је постигла уредба која је донета у децембру, иста уредба која је донета у децембру, где смо ми приметили да је дошло до смањеног интензитета инфлаторних притисака. Значи инфлација је наставила да расте, али смањеним интензитетом“, каже Јасмин Хоџић, помоћник министра трговине.

А уколико се раст цена не заустави, из Министарства подсећају да је у рукама државе још неколико механизама – на пример, да путем робних резерви интервенише на тржишту или да ограничи трговачке марже. С истим циљем ограничила је на 30 дана цену горива, које је један од кључних покретача инфлације.

ТопПрес/ Извор: РТС