„Црна листа“ све дужа – од кафића до нелегалног дрвосече

„Црна листа“ све дужа – од кафића до нелегалног дрвосече

Листа на сајту Министарства рада на којој су фирме у којима су инспектори забележили различите неправилности у пословању је све дужа. Од 5. септембра, када је Министарство за рад Србије објавило на свом сајту називе 21 фирме у којима су затечени радници „на црно“ или су инспектори у њима утврдили различите неправилности, листа се проширила на скоро две хиљаде (1.836) предузећа али и појединаца који су обављали послове мимо закона.

У „записник“ су ушле фирме из Суботице, Сомбора, Зрењанина, затим Новог Сада, Смедерева, Београда и Шапца, Врања, Ниша, Бора, Тутина, Бујановца, а које нису пријавиле запослене, нису регистроване у АПР-у или су пак у њима утврђене неправилности у пословању.

Донета су решења о затварању, покренути су прекршајни поступци, наложено је пријављивање радника, а великом броју предузећа је забрањен даљи рад док се не региструју у Агенцији за привредне регистре.

На списку Министарства налази се већи број фризерских и козметичарских салона, ауто-перионица, трговина, кафића али и грађевинских радника који су сами радили „на црно“, затим, уличних продаваца, физичких радника, продаваца на нелегалним тезгама.

На списку су и таксисти, ауто-механичари, продавци огрева, непријављени пекари, али и кројачице, нелегалне дрвосече, месари.

ТопПрес/ Извор: Танјуг