Црвени крст Србије и ове године обележава 5. децембар – Међународни дан волонтера, под слоганом „нада“, а из те организације тим поводом подсећају да у свој рад укључују 60.000 волонтера, од којих 60 одсто чине млади људи.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић рекао је за Танјуг да је допринос волонтера оно што заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе.

„Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности“, рекао је Миладиновић.

Посебна пажња поклања се волонтерима који делују у својим локалним заједницама.

Према Миладиновићевим речима, волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.

Породица волонтера Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца броји око 17 милиона чланова а у овој групи добровољаца, како је рекао Миладиновић, значајан део чини мрежа волонтера Црвеног крста Србије и свих организација Црвеног крста у Србији.

„Црвени крст Србије поносан је што негује добровољност и хуманост кроз активности својих 60.000 волонтера међу којима има по годинама и по духу младих, оних који су се тек заразили клицом доброчинства, као и оних који су раду у Црвеном крсту посветили деценије, који су и својој деци показали лепоте пута волонтерског ангажовања и повели их њиме“, каже генерални секретар Црвеног крста Србије.

Миладиновић је истакао да су волонтери Црвеног крста поклонили својим заједницама готово милион часова волонтирања током ковид пандемије и да су „увек будили наду“.

„Они су пружали утеху, бринули о деци, старима, болеснима, они су едуковали, спасавали, давали крв и мотивисали друге да учине исто тиме спасавајући животе“, рекао је Миладиновић говорећи о раду волонтера.

Он је позвао све „који имају у себи искру воље да помажу другима и желе да учествују у развоју хуманијег света“ да се придруже волонтерима. „Волонтер може бити свако, а добробити од волонтерског рада небројене су, како за самог волонтера тако и за његову средину и целокупну заједницу. Волонтерско ангажовање јача веру у сопствене могућности, сузбија депресију, побољшава физичку спремност и доноси непроцењиву награду захвалности од људи којима је пружена помоћ“, рекао је Миладиновић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг