Да ли ће бити новог мораторијума на отплату кредита?

Да ли ће бити новог мораторијума на отплату кредита?

Са најновијим таласом епидемије кренула су очекивања и нагађања да ли ће и сада, као претходна два пута, бити мораторијума на отплату кредита, а у Народној банци Србије тим поводом кажу да прате ситуацију у финансијском сектору и предузимају активности за ублажавање ефеката кризе изазване корона вирусом.

Наглашавају да притом имају у виду потребу да банке, у складу са сопственом пословном политиком и проценама, омогуће одрживо репрограмирање обавеза својим клијентима.

У банкама се може чути да има извесних назнака према којима се, ипак, може очекивати и трећи мораторијум на отплату кредита, који не мора нужно бити исти као два претходна, али да није за очекивати да његова примена крене пре почетка следеће године.

У НБС подсећају да је централна банка од наступања ванредне здравствене ситуације у земљи, у складу са својим надлежностима предузела бројне активности како би помогла грађанима и привреди и очувању стабилности финансијског система.

Тако су дужницима банака и давалаца финансијског лизинга омогућена два мораторијума.

То су мартовски у трајању од најмање три месеца и јулски који се односио на рате које су доспевале између 1. августа и 30. септембра, као и обавезе доспеле у јулу, које дужник није измирио.

Мере и њихово трајање су, објашњавају у Народној банци, пажљиво одмераване када је реч о могућим потешкоћама са којима се грађани и привреда могу суочити у измиривању својих обавеза, као и са аспекта потребе очувања финансијске стабилности.

Додају да је у намери да пронађе најбољи начин за помоћ дужницима у актуелним ванредним околностима, НБС осим мораторијума као обавезне олакшице, креирала и регулаторне претпоставке за одобравање других олакшица у погледу отплате обавеза дужника банке и олакшаног приступа финансирању становништва.

Међу њима су и могућности рефинансирања или промене датума доспећа последње рате потрошачких, готовинских и осталих кредита, затим продужетка рока отплате стамбених кредита, олакшаног приступа стамбеним кредитима.

Када је реч о дужницима из сектора привреде НБС је деловала, и као једна од водећих институција у успостављању гарантне шеме за помоћ привреди као и подршке још повољнијем динарском финансирању кроз ту шему, наводе из Народне банке Србије.

Први тромесечни мораторијум, према подацима НБС, искористило је 91 одсто дужника који су прихватили застој у отплати кредита, док је други мораторијум прихватио нешто мањи број дужника, око 82 одсто или више од два и по милиона дужника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI