Према резултатима анкета агенција Ипсос и Блумберг, финансијски сектор у Србији очекује да ће инфлација за годину дана износити око 6,0 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).

Из НБС наводе да према резултатима анкете агенције Ипсос, банкари и осигуаравачи очекују да ће инфлација у јулу 2023. године износити 6,0 одсто, а толика је и очекивана инфлација према резултатима анкете агенције Блумберг за август 2023.

Када је реч о краткорочним инфлационим очекивањима представника привреде, она су према резултатима анкете Ипсоса, у јулу такође остала непромењена у односу на претходну анкету и износе 7,0 одсто.

Инфлациона очекивања за две и три године унапред су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних, па у финансијском сектору очекују да инфлација за две године буде 4,0 одсто, а за три године 3,5 одсто.

Средњорочна инфлациона очекивања привредника и за две и за три године износе 5,0 одсто.

Ови резултати би, наводе из НБС, могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг