Топола – Метеоролози најављују снег у планинским пределима и рекло би се да ће нам се зима бар на кратко вратити, али пролећне температуре последњих дана изазвале су воће да цвета раније.
Бадем у дворишту породице Лазаревић и ове године процветао је раније него што треба а његова раскошна лепота оставља без даха.

„Бадем смо засадили пре седам година из семена и већ је израстао у велико дрво. Обично процвета у марту, али по неколико цветова и углавном у другој половини месеца. Ове године, први цветови су се појавили већ половином фебруара и ево ових дана је уцветао пуним цветом као да је пролеће увелико у току“, каже Вера Лазаревић.

Фото: ТопПрес

Она додаје да је управо ова биљка први весник пролећа и наговештава да је зима на крају. Ипак због опасности од позних пролећних мразева постоји могућност да дође до оштећења.

„За ових седам година само једне године је успео да донесе плод јер га увек оштети мраз, бојим се да ће тако бити и ове године јер је баш рано цветао“, истиче Вера.

Фото: ТопПрес

Иначе, бадем представља врло цењено, калорично и храњиво воће, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Плодови садрже квалитетне масноће, беланчевине, угљене хидрате, минералне и ароматске материје као и витамине.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес