Прањани / Гуча – Сабор виолиниста Србије који се одржава у Прањанима и Сабор трубача који се већ 60 година одржава у Гучи готово је исвесно да ће бити одржани ове године.

Како и на који начин ће бити организовани остаје да се организатори ова два велика фестивала народног стваралаштва договоре на заједничким састанцима, каже председник Саборског одбора виолиниста Дејан Ковачевић и председник Саборског одбора трубача Миливоје Доловић.

Иначе, Сабор трубача у Гучи је веома значајан и велики фестивал са традицијом дужом од 60 година, док је Сабор виолиниста Србије који се оджава у Прањанима, иако релативно млад, ( само 2019. године када је први и последњи пут одржан) окупио преко 50.000 посетилаца.

„Надамо се и верујемо да ће наша држава до почетка лета вакцинацијом поразити највећу пошаст 21. века и да ће се наши сабораши коначно поново окупити у Прањанима, да славимо победу живота над смрти, али и у част краљице свих инструмената, виолине” , рекао је председник општине Горњи Милановац и Саборског одбора, Дејан Ковачевић.

Сличног мишљења је и Миливоје Доловић, који очекује да се ускоро окупе представници огранизационог Одбора који ће установити начин на који ће фестивали бити одржани, али и да ће се водити рачуна о ситуацији која нас је затекла у протеклих годину ипо дана.

„Сабор трубача није манифестација коју посећује две, три хиљаде људи, већ броји на десетине хиљада посетилаца. У техничком смислу ми смо спремни да се Сабор одржи, што бисмо највише и желели, али уз задршку да ипак све зависи од епидемиолошке ситуације. С обзиром да се имунизација како у целој држави, па тако и у нашој општини одвија по плану, надамо се да ћемо до августа стећи колективни имунитет и да ће Сабор моћи да се одржи”, додао је Миливоје Доловић.

 

ТопПрес/ Глас Западне Србије