Влада Србије ће наставити да шаље авионе како би се наши држављани, који су остали заробљени широм света због вируса корона и прекида међународног саобраћаја, вратили у земљу, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је рекао и да данас лети још један авион за Париз, јер се тамо скупља велики број наших људи.

„Гледаћемо да то радимо и наредних дана. Свакако да није лако“, рекао је Дачић за Студио Б.

Каже да се влада сада већ скоро седам дана суочава са тим проблемом, да су наши грађани широм света негде заробљени, те подсећа да су јуче била три лета – из Москве, Дохе и Париза, одакле су враћени наши грађани.

„Немогућа је мисија да помогнемо свима, али тамо где има доста наших људи, нарочито у транзиту, покушавамо да шаљемо авионе Ер Србије. Организовали смо неколико летова раније, за Париз, Амстердам, Москву. У Доху су стигли наши људи из Вијетнама, Тајланда, са Балија, Аустралије. На лету из Москве смо имали једну групу која је стигла са Кубе, али и људе из тог целог региона“, рекао је Дачић.

Он је додао да ће влада покушати да организује и летове према још неким градовима, у централној Европи, али и за САД, јер и тамо имали доста наших људи.

Дачић је навео да су сада приоритет болесни, ученици и студенти, као и људи који су на службеним путовањима.

Министар је још једном апеловао на све грађане да се придржавају донетих мера, јер је то, каже, суштина борбе против вируса корона.

Подсетио је да је Италија увела ванредно стање 31. јануара, али су тамошњи грађани били ноншалантни у спровођењу мера, и допустили су да дође до трагичног исхода.

„Ми то морамо да спречимо и апелујем да се сви придржавају мера, које нису резултат политичког промишљања, него предлога стручњака, лекара, епидемиолога и базирани на препорукама СЗО“, рекао је Дачић.

Министар се осврнуо и на годишњицу од почетка НАТО агресије 24. марта 1999. године, који, каже, не сме да се заборави, а овог пута се обележава без великих окупљања.

„Морамо да укажемо да је то била нелегална агресија, без одлуке СБ УН, са циљем да се помогне независност Косова, да је цео пројекат пропао, али да не смемо да заборавимо искуства и из тога извучемо поуке. Тај дан обележавамо без великих окупљања и позивам све да се прдижавају мера због свих нас“, рекао је Дачић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг