Чачак – На данашњи дан, пре 12 година читава Србија је тог 15. новембра плакала, јер се упокојио један од највећих српских патријарха, који је због својих дела још за живота био сматран свецем. Патријарха Павла много тога веже за Западну Србију и град Чачак , а у малој српској Светој Гори како још називају Овчар Бању је провео и своје прве монашке дане.

Након трогодишњег искушеничког стажа у манастиру Благовештење од 1945. до 1948. године, у цркви овог манастира се  замонашио,  а своје световно име Гојко (Стојчевић) заменио именом Павле, према апсостолу Павлу. За духовника је изабрао старешину манастира Јовање, јеромонаха Макарија Миловановића. Благовештење је био један од манастира у коме је често боравио и ради окрепљења телесне снаге у бањским изворима и мира у молитиви и размишљању.

Осим овог манастира, велики значај за живот патријарха Павла има још једна светиња у близини града Чачка, а то је манастир Вујан у ком се излечио од туберкулозе 1946. године. Он је тада до богомоље пролазио пешке шумовитим стазама, које се данас називају управо Стазе патријарха Павла или стазе здравља.

У Благовештењу се патријарх Павле замонашио, фото: РИНА

“Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести”, прича стари мештанин села Горња Трепча.

Иако су му лекари предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манaстиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.

У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

Стазе здравља којима је ходао патријарх Павле, фото: РИНА

“То је стаза здравља и стаза исецелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир”, каже мештанин.

Стаза која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу дугачка је 4,5 километара и представља природну оазу на обронцима Вујна, а скоро је добила нову сигнализацију како би пут био олакшан свим путницима намерницима.

ТопПрес/ РИНА

Манастир Вујан у ком се излечио од туберкулозе, фото: РИНА