Пријепоље – У кањону реке Милешевке сместила се и вековима одолева једна од највећих срспких светиња. Манастир Милешева изграђен у 13. веку једна је од најлепших средњовековних богомоља у нашој земљи, веома значајна за читав српски род. На окупу држи три народа, а о исцелитељским чудима која су се у њему десила причали су и народи других вера.

„Манастир је градио краљ Владислав по савету свог стрица Светог Саве од 1219. до 1235. године када је пренео и његово тело из Бугарске 1237, тада је урађена припрата, осликаван је у два наврата у 13. и 16. веку. Оно што је најважније кажу да је одавде Свети Сава отишао у Свету Гору, тако да је он очигледно изабрао добро место, па то и народ осети и овде долази”, рекла је мати Праскева.

Оно по чему је овај манастир специфичан јесте што се у њему чува рука Светог Саве која је чудом спасена из паљивања на Врачару, али и његов штап за који се верује да има исцелитељске моћи. Милешава је и дом за фреску коај се смтара радова српске и европске уметности средњег века.

„Бели анађео је фреска пронађена 1863. године рушењем средњег зида, био је скоро 300 и нешто година прекривен слојем из 16. века. Бели анђео који седи на гробу Господњем обавештава жене мироносице да је Господ васкрсао”, рекла је мати Праскева.

Иако је од подизања па све до данас неколико пута био на мети разних сила, уз Божију помоћ и помоћ добрих људи и дан данас је светиња којој верници прилазе са највећим поштовањем.

„Храм је посвећен Вазнесењу Господњем, Господ брине о својој светињи, а народ је тај који кад се призове онда и помогне , народ је обнављао манастир кроз векове, а најважније је и монаштво које је кроз свој труд доста допринело, некада су за помоћ ишли и Руском цару када је то било потребно и на тај начин скупљали су доста прилога, оно што је било порушено враћали су у стање које је могло да послужи”, казала је мати Праскева.

Иако се много тога променило од 13. века до сада променило, оно што је сигурно јесте да су верски објекти као манастир Милешева одржали српски народ.

ТопПрес/ РИНА