Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Илију, у народу познатог као Илија Громовник Свети Илија, веома поштован у православљу као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности, присутан је у Старом и у Новом завету као пророк чије је особине преузело хришћанство доводећи га у везу са настанком нове вере и новим Христовим доласком.

Илија Тесвићанинвио је од рода племена Аронова, рођен у граду Тесвиту, у Израелу, у 9. веку пре Христа (816. године). По предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене.

Тадашњи цар Ахав, под утицајем своје жене Језавеље, беше напустио веру Мојсијеву и почео да слави туђе богове. Пророк Илија супротставио се цару пребацивши му отпадништво и пророковао сушу и глад због слављења туђих богова. Чинио је чуда кроз која је Бог показивао Израиљцима своју праведност. Због неправди коју је цар чинио народу и грамзивости Илија му је прорекао да ће њему и његовој жени пси лизати крв после смрти, што се и обистинило.

У Сарепти Сидонској, Илију је хранила нека удовица којој је молитвом оживио мртвог сина. Након три сушне године, вратио се Илија Ахаву и изазвао на двобој 450 Баалових свећеника. На гори Кармел приредили су пред Ахавом два јунца на два жртвеника. Илија је тад рекао: „Сад призовите ви своје богове, а ја ћу призвати својега Бога Јахвеа“. Онај који пусти огањ на жртву, прави је Бог. Иако су Баалови свештеници викали од јутра до подне: „Бале услиши нас!“, одговора није било.

Илија им се ругао: „Вичите јаче, можда вам богови спавају“. Увече је Илија око свог жртвеника ископао јарак, све полио с пуно воде и помолио се: „Јахве, покажи данас да си ти Бог Израелов!“ Тада је пао огањ с неба, спалио жртву на жртвенику и осушио воду у опкопу. Сав народ пао је на земљу кличући: „Јахве је Бог!“ Након тога, Илија се помолио за обилну кишу, и заиста, пала је обилна киша.

„Пророк Илија ишао је по Ханану у пратњи свог ученика Јелисија. Кад стигоше у Јерихон, на очи педесет других пророка, удари плаштом по Јордану и вода се раздвоји на две стране. Кад пређоше на другу обалу, подиже се грдан вихор, огњена кола са огњеним коњима раставише их и у вихору однесоше Илију на небо“. Свети Илија, према томе, није умро већ је жив отишао на небо. Према предању, Свети Илија је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вере, па се зато лик светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Свети Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова у којој се његова улога везује за будућност хришћанске цркве и други долазак на земљу Христа Спаситеља – ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свет.

Према књизи Откровења Јовановог, други долазак Христов, Илија ће најавити са старозаветним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човечанства.

Српски народ многе природне појаве приписује светом Илији којем је преласком у хришћанство приписао и особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима.

Према народном веровању и традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на његов празник не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља. Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара.

Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс