Фото: profimediaФото: profimedia

Православна црква и верници данас прослављају Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице где се замонашио и започео живот подвижника.

Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдошу, служећи православној вери и ћувајући своје вернике од турских свирепости.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Остро где се упокојио 1671.

Мошти Светог Василија верници свакодневно обилазе, а болесни се моле пред њима за спас.

Постоје народна веровања везана за овог светитеља, а најзаступљеније је то да Свети Василије Острошки сваке ноћи устаје из ковчега и шета по стенама.

Многи свештеници су сведочили да су ујутру вунене чарапе на ногама Светитеља поцепане, иако су увече обучене читаве. Зато је обичај да свако ко одлази у манастир Острог треба обавезно да носи један пар вунених, белих чарапа.

Молитва:

„Свети Василије, велики угодниче Божији, помози свима па и мени. Велики бранитељу вере Православне, одбрани и нас који твоју Свету веру држимо, и с надом теби приступамо.

Велики архијереју Божији, помоли се Богу Сведржитељу за све људе твоје, па на послетку и за мене недостојног и последњег.

Тврдошки витеже и Острошки подвижниче, спасавај нас од беда видљивих и невидљивих.

Запалила те је Српска земља као вечну свећу пред престолом Бога Живога, па нам сада осветли путеве и разагнај тугу. Молитвама и сузама загревао си хладну пештеру Острошку, па загреј сада Божијим духом и срца наша, да се спасемо и прославимо Бога свевишњега и тебе Свеца Божијега.

Са свих страна света притицали су ћивоту твоме болни и невољни, и ти си им помагао: демоне одгонио, везе ђавоље раскидао, и здравље душевно и телесно људима даривао. Тако и сада помози, крштеним и некрштеним, као и увек, свима па и мени.

Измиритељ си био завађене браће, измири и сада све завађене, збратими разбраћене, овесели тужне, укроти самовољне, исцели болне. Свети Василије Чудотворче и Оче наш духовни, чуј и услиши чеда твоја духовна у Христу Исусу Господу нашем.“

ТопПрес/ Извор: Ало