Српска православна црква и верници данас обележавају Туциндан, празник пред Бадњи дан, када се припрема храна за Божић.

По српској обичајном календару, Божић се слави три дана, 7, 8. и 9. јануара али се као празнични дани рачунају и данашњи Туциндан и сутрашњи Бадњи дан.

На Туциндан се припрема месо за божићну печеницу. Према народном веровању, од те печенице зависе срећа и благостање куће.

У градовима се месо купује, а у селима се прасе или јагње за печеницу одреди знатно раније и храни посебном храном. Уз то, негде се припремају и ћурка, гуска или пиле.

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мешење, посуду са зрневљем жита, мења сламу у гнездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући а деца их покупити пијучући.

Према веровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог домаћинства.

С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Ово је и дан светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дела Ћирила и Методија, који се за живота прославио исцелитељским моћима.

Један је од утемељивача медицине на нашем тлу и оснивач манастира Светог Наума на Охридском језеру.

 

 

ТопПрес / Извор: Танјуг